Crin Antonescu: Suspendarea s-a petrecut într-un cadrul perfect constituţional

Preşedintele interimar Crin Antonescu a afirmat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a da asigurări cetăţenilor şi partenerilor externi că statul român rămâne unul în care democraţia şi Constituţia sunt respectate. Antonescu a precizat că îşi propune să elimine orice dubiu asupra corectitudinii procesului de suspendare a preşedintelui.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 15:26
Crin Antonescu: Suspendarea s-a petrecut într-un cadrul perfect constituţional

Crin Antonescu a afirmat că principala sa îndatorire ca şef al statului este să vegheze la respectarea Constituţiei şi a legilor. „În calitate de preşedinte interimar, garantez respetarea Constituţiei de către toate instituţiile, garantez buna lor funcţionare şi respectarea acordurilor internaţionale ale României”, a declarat preşedintele interimar.

El a dat asigurări că temerile privind respectarea democraţiei şi a statului de drept nu sunt respectate. „Pentru cetăţenii României şi pentru cei preocupaţi din străinătate spun că România este un stat democratic, un stat de drept, ale cărei prevederi constituţionale funcţionează normal. Suspendarea s-a petrecut într-un cadru perfect constituţional. Procedura este una excepţională, dar este prevăzută precis în Constituţie. Situaţia României nu este una de criză, ci este una normală. Cetăţenii sunt chemaţi să dea un verdict într-un conflict politic desfăşurat în cadru constituţional. Verdictul va fi al alegătorilor şi toţi suntem ţinuţi să-l respectăm”, a spus Antonescu în prima sa declaraţie oficială ca preşedinte interimar.

Totodată, Antonescu susţine că nici el, nici prim-ministrul sau ministrul de Justiţiei nu intenţionează să impieteze asupra independenţei justiţiei.

În ceea ce priveşte discuţiile privind condiţiile de validare a referendumului, preşedintele interimar a afirmat că nu există o contradicţiei între hotărârea de marţi a Curţii Constituţionale şi OUG 41/2012 prin care preşedintele poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile celor care se prezintă la referendum. „Există o ordonanţă de urgenţă care se referă la referendum. Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unui proiect legislativ votat în Parlament şi supus avizului de constituţionalitate al Curţii. Să distingem între cele două chestiuni. CCR a spus că acel proiect este constituţional, ceea ce nu înseamnă că OUG nu este constituţională şi că alte formule de desfăşurare a referendumului nu sunt constituţionale. După avizul de azi, legea vine la promulgare şi imediat după ce voi primi documentarea, mă voi pronunţa (…) Promulgarea sau retrimiterea la Parlament este o chestiune asupra căreia mă voi pronunţa foarte repede”, a spus Antonescu.

Acesta nu are dubii privind constituţionalitatea OUG 41/2012. „Din punctul meu de vedere, conţinutul şi formula ordonanţei de urgenţă, că rezultatul este dat de votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este corect şi ştim că este şi constituţional, dintr-o decizie a CCR din 2007 şi care este în vigoare până azi”, a mai spus Antonescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Antonescu:

– Principala mea obligaţie este de a veghea la respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, a respectării obligaţiilor interne şi internaţionale pe care le are statul român.

– În calitate de preşedinte interimar, garantez respectarea Constituţiei de către toate instituţiile, garantez buna lor funcţionare şi respectarea acordurilor internaţionale ale României.

– Pentru cetăţenii României şi pentru cei preocupaţi din străinătate spun că România este un stat democratic, un stat de drept, ale cărei prevederi constituţionale funcţionează normal. Suspendarea s-a petrecut într-un cadru perfect constituţional. Procedura este una excepţională, dar este prevăzută precis în Constituţie. Situaţia României nu este una de criză, ci este una normală. Cetăţenii sunt chemaţi să dea un verdict într-un conflict politic desfăşurat în cadru constituţional. Verdictul va fi al alegătorilor şi toţi suntem ţinuţi să-l respectăm

– În cursul dimineţii am avut o întâlnire cu preşedintele suspendat, a fost o întâlnire decentă de trei sferturi de oră în care am discutat lucruri care ţineau de transmiterea acestui mandat. Pe 29 iulie vom vedea ce se va întâmpla mai departe.

– Azi am avut o întâlnire cu primul-ministru, înainte de toate pentru că în calitatea sa de şef al Guvernului, pentru că are prima responsabilitate în organizarea acestui referendum. M-am asigurat că a luat toate măsurile necesare ca referendumul să se desfăşoare în condiţii optime, dar şi lucruri foarte importante pe agenda Guvernului, privitoare la economie, la educaţie. Premierul m-a asigurat că prioritatea sa ţine de gestionarea chestiunilor de pe agenda economică a guvernului.

– Am avut o întâlnire cu ambasadorul SUA. A fost o întâlnire normală, nu sunt lucruri speciale, ne cunoaştem foarte bine şi atât domnul ambasador, cât şi cei care ne-au însoţit avem preocupări privind desfăşurarea normală a lucrurilor în această ţară

– Am avut câte o discuţie cu directorii SIE şi SRI despre legăturile cu preşedintele interimar în această perioadă. Le-am cerut să funcţioneze normal, fără niciun fel de ingerinţă în acest conflict. M-au asigurat că totul se va desfăşura normal.

– Reafirm preocupare mea, a primului-ministru, a ministrului de Justiţie privitoare la independenţa justiţiei. Niciunul nu are intenţia de influenţa funcţionarea lor.

– Voi avea întâlniri începând de mâine cu reprezentanţi diplomatici ai statelor UE. Dacă avem o problemă, avem cu confuzia din presa internaţională. Înţeleg că opoziţia poate să recurgă şi la astfel de arme, dar apelul meu este a nu pune în pericol interesele României, prin declaraţii dincolo de limitele minciunii.

– România este un stat aflat în stare de normalitate democratică. Va merge normal înainte cu toate valorile sale.

– Există o OUG care se referă la referendum. CCR s-a pronunţat asupra unui proiect legislativ votat în Parlament şi supus avizului de constituţionalitate al Curţii. Să dstingem între cele două chestiuni. CCR a spus că acel proiect este constituţional, ceea ce nu înseamnă că OUG nu este constituţională şi că alte formule de desfăşurare a referendumului nu sunt constituţionale. După avizul de azi, legea vine la promulgare şi imediat după ce voi primi documentarea, mă voi pronunţa.

– Din punctul meu de vedere, conţinutul şi formula OUG, că rezultatul este dat de votul majorităţii celor care se prezină este corect şi ştim că este şi constituţional, dintr-o decizie a CCR din 2007 şi care este în vigoare până azi. Promulgarea sau retrimiterea la Parlament este o chestiune asupra căreia mă voi pronunţa foarte repede.

– Lucrurile nu se contrazic.

– Nu aş vrea să dau detalii despre întâlnirea cu ambasadorul SUA pentru că a fost o întâlnire în regim informal. Ambasadorul SUA nu au fost printre cei care s-au speriat şi au făcut confuzii. Cunoaşte bine realitatea politică românească a înţeles că nu suntem în faţa vreunei lovituri de stat, ca să citez declaraţi aberante, ci şi-a exprimat preocuparea ca toate procedurile de suspendare să se desfăşoare în regim constituţional.

Am înţeles că agenda din aceste 20 de zile nu cuprindea nicio întâlnire a preşedintelui cu parteneri externi.

– Sunt declaraţii făcute în altă calitate decât aceasta şi sper că nu vă scapă sensuri şi nuanţe diferite. Ca preşedinte interimar, este exclusă orice schimbare la vârful Parchetului General şi al DNA. Socotesc calitatea de preşedinte interimar a avea o legitimitate întrutotul diferită de cea de preşedinte ales. Este esenţial acum să lăsăm instituţiile să funcţioneze. Nu graţiez pe nimeni ca preşedinte interimar.

– Discret nu neagă implicat. Întâlnirile de azi sunt de datoria celui care exercită chiar şi temporar prerogativele acestei funcţii.

– Nu voi participa la şedinţa de Guvern de mâine. Dacă voi participa, o voi face dacă sunt subiecte ca făcând şi obiectul interesului instituţiei prezidenţiale.

Crin Antonescu a preluat puterea de la Traian Băsescu. A fost predare de ştafetă rapidă, fără ceremonie. Crin Antonescu va asigura interimatul până la referendumul din 29 iulie.

În prima zi la Cotroceni, Crin Antonescu a avut întâlniri cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.