Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, a lucrat 15 ani în sistemul bancar. În afară de susţinerea politică a soţului, acum ea este autor și educator naturopat, „practician și educator holistic experimentat, specializat în sănătate naturală, nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică, terapii de echilibrare energetică, speaker îndrăgit și autor al mai multor programe educaționale dedicate familiilor, comunităților si firmelor”, potrivit informațiilor de pe site-ul propriu.
Are chiar reţete proprii de mâncvare sănătoasă, iar noi am ales dintre totae ceva de sezon, o îngheţată extrem de simplu de preparat.
„Cea mai simplă, cremoasă și gustoasă înghețată de ciocolată la blender sau la Thermomix: 3 banane tăiate cuburi și congelate beton, 3 linguri cacao crudă măcinată, 3 linguri nectar crud de agave sau miere, 1 lingură/linguriță rom sau esență naturală de vanilie. Cui nu-i place aroma de banană, poate înlocui cu avocado: faceți un smoothie din avocado necongelat și restul ingredientelor de mai sus (fără banană, evident) turnați în forme pe băț, lăsați la congelator și gata!
Pentru copii mici, înlocuiți cacaua cu carob crud (nu prăjit, că e amar! găsiți tot la, iar romul cu vanilie„, a explicat Cristela Georgescu, pe scurt, reţeta pe Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
„Reteta e recenta, dar succesul naucitor 🙂 pe care l-a inregistrat ma incurajeaza sa o postez cu prioritate, in timp ce o noua tava se rumeneste la cuptor”, scria Cristela Georgescu pe propriul site. „Datorita consistentei cremoase, se poate consuma incepand de la 7-8 luni, imediat ce v-ati asigurat ca ati testat si introdus fara probleme in alimentatie toate ingredientele (fara cele marcate “optional”). Daca pentru gustul vostru este prea cremoasa, atunci reduceti la jumatate sau trei sferturi cantitatea de lichid din reteta originala.
Datoram aceasta prajitura lui Paveluska si preferintei lui pentru fructe acrisoare. Am ales caisele cand l-am vazut cu ce pofta a atacat recolta de mere neparguite … 🙂 in cautare de dulce-acrisor. In plus, unele caise incepusera sa se ofileasca, asa ca trebuia sa fac ceva repede cu ele (altfel, recunosc ca ma incumet greu sa “stric” fructele de sezon, gatindu-le la cald. Cand sunt congelate e alta poveste). Reteta e recenta, inventata intr-o zi in care ma simteam in mare forma cu inspiratia. Sau, cum ar spune prietena Oana, mamica de frumoasa bebelusa Catinca :), eram in “mega” forma :).
Iubesc meiul ca aliment si am scris mai detaliat despre el in “Meniu 20.01.2011, mei si doua deserturi pentru intreaga familie”. Recomandarea mea este sa o consumati prajitura (daca faceti reteta originala) dupa 10-12 ore de cand a iesit din cuptor – merita asteptarea. Adica o faceti, o lasati sa se raceasca si o puneti si cateva ore la frigider. La final va avea consistenta unui pudding, ceva gen gris cu lapte sau crema de zahar ars. Si o asortati cu fructe insiropate (dar nu in zahar, ci in putina miere sau sirop de agave). Eu am folosit afine, ca e sezonul. Dupa ce am decorat si consumat acest mic dejun energizant, ursuletul Petru, echipat in ton cu bizareriile termice ingrijoratoare ale acestei veri, ma astepta asa cum e el de obicei, din cale afara de rabdator (oh, Doamne, ce copil minunat!) sa infruntam impreuna racoarea excesiva si vantul diminetii, intr-o plimbare la marginea padurii.
PUDDING DE CAISE
Timp de preparare: 10 min, timp de coacere: 30 min
Ingrediente (Cantitatile sunt pentru o tava de marimea unei coli A4. Daca doriti mai putin, reduceti proportional): 1 cana mei (lasat la inmuiat peste noapte), 2 cani lapte vegetal (de migdale, canepa, soia, nuci, etc. Se poate si cu apa in loc de lapte vegetal, dar eu fac asa ca sa ii sporesc continutul proteic), 10-15 curmale (rehidratate) pentru indulcire si pentru continut proteic, 2 cani suc de mere natural, fara zahar (eu folosesc sucul de la Sighisoara, am scris aici despre el) tot pe post de indulcitor, 2 linguri de faina de in (seminte macinate), pulpa de migdale (ramasa de la lapte sau, daca ati folosit alt tip de lapte, atunci macinati 20 migdale si folositi-le sub forma aceasta de faina), 1 lingurita pulbere de vanilie bio naturala, 1/2 lingurita scortisoara, 10-15 caise mici curatate de samburi (puteti pune 10 caise si 2 piersici, care sporesc aroma). Optional: 1/4 lingurita sare neiodata.
Daca nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteti adauga fie curmale, fie sirop de agave (e ca o miere, insa poate fi incalzit fara sa dauneze, spre deosebire de miere).
Se pun impreuna la blender toate ingredientele deja pregatite ca mai sus, exceptand fructele. Se mixeaza pana cand totul devine o pasta subtire, un fel de nectar. Atentie, repet: migdalele se pun deja macinate faina in prealabil, altfel exista riscul sa ramana bucati mai mari pe care sa nu le observati si cu care bebelusii sa se inece! Se pune pe foc mestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga fructele date la blender in prelabil si se lasa la cuptor (in tava de yena sau de inox imbracata in hartie de copt) 30 min. Se lasa sa se raceasca (dureaza cam 4 ore) si se pune la frigider (inca vreo 6-8 ore). Se poate consuma si mai devreme, dar parerea mea este ca la forma maxima de savoare ajunge de pe o zi pe alta.
Apropos de mei, regele al cerealelor: ca raspuns la comentariile episodului precedent, postez si o reteta fulger de lapte de mei, care se poate da copiilor inca din primele saptamani de diversificare, doar dupa ce toate ingredientele au fost introduse in mod individual si s-a confirmat toleranta 100% din partea bebelusului. Are culoarea asta pentru ca am pus in el cateva afine, doar cat sa se asorteze cu decorul :).
LAPTE DE MEI și LAPTE DE OREZ
3 linguri mei decorticat/orez brun (nu alb!) fiert (20 minute dupa ce a dat in clocot, la foc mic si inca 10 lasat acoperit in oala), 1/4 banana, 1-2 curmale rehidratate sau putina miere, 250 ml apa plata calduta (max 40 grade) si optional: 1 varf de cutit de pudra de roscove sau “cafea” instant de cereale si 1 varf de cutit pudra naturala de vanilie. Se dau la blender 1-2 minute si se servesc asa:
– pentru parinti, ca atare
– pentru copii pana la 3 ani, strecurat prin sita deasa.
Si uite asa, a mai aparut o reteta de prajituri in caietul nostru de retete, de data asta cu pretul unei recolte timpurii de mere, sub semnatura inconfundabila a maestrului Pavel Georgescu … 🙂
Bonus de vară: Îngheţata pentru leneşi
Inventatorii britanici au creat un dispozitiv rotativ pentru inghetata, care nu permite scurgerea acesteia in zilele calduroase, odihneste limba si permite iubitorilor de soare sa-si menajeze incheietura mainii.
Dispozitivul ajuta persoanele lenese sa nu consume energie cu mancatul inghetatei. Acesta a fost creat pentru a fi folosit la domiciliu si este compus dintr-un con care poate fi umplut cu inghetata, anunta Telegraph.co.uk.
Inventia functioneaza astfel:compartimentul din interior in care se afla inghetata se roteste lent in sensul invers acelor de ceasornic, iar consumatorul isi tine pur si simplu limba scoasa din gura.
Dispozitivul, care este comercializat de compania Kitchen Craft, functioneaza cu baterii, este lavabil si costa 5,75 de lire sterline, adica aproximativ 7,20 euro.