Cristi Borcea poate scăpa de închisoare. Mutarea-surpriză a omului de afaceri

Cristian Borcea a cerut din închisoare contopirea pedepselor, judecătorii urmând să judece solictarea afaceristului la începutul lunii martie.

24 feb. 2019, 18:11
Cristi Borcea poate scăpa de închisoare. Mutarea-surpriză a omului de afaceri

Cristi Borcea, condamnat la 5 ani de înschisoare în dosarul retrocedărilor unor terenuri din Mamaia, a solicitat instanței contopirea pedepselor, o măsură care se ia atunci când se constată că un un condamnat a ispășit deja o pedeapsă pentru o infracțiune concurentă. Dacă îi va fi admisă cererea există două scenarii: fie afaceristului i se scade din pedeapsă, fie este este eliberat.

Cristi Borcea a stat 4 ani și jumătate la închisoare, el fiind condamnat în dosarul transferurilor. Pedeapsa inițială a fost de 6 ani și jumătate, însă fostul patron de la Dinamo a fost eliberat condiționat în iulie 2018.

Cererea de contopire a pedepselor a fost depus la Curtea de Apel București pe 11 februarie 2019, la trei zile după ce Borcea s-a întors la închisoare în dosarul lui Radu Mazăre. Primul termen al procesului va avea loc pe 11 martie 2019.

Avocații cred că are șanse să iasă mult mai devreme

Avocații cred însă că Borcea va ieși mult mai devreme din închisoare. ”În cazul lui Borcea, nu e recidivă, ci concurs de fapte. Amândouă condamnările, din Dosarul Transferurilor și din Dosarul Retrocedărilor fiind comise înainte de prima condamnare. Deci, fiind vorba de un concurs de fapte, e și vorba de concurs de executare și pedepsele se contopesc. Dacă se judecă pe noul cod penal, ca în Dosarul Transferurilor, rămâne sporul de pedeapsă de 3 ani și 4 luni din Dosarul Transferurilor, la care se adaugă această nouă condamnare de 5 ani. Rezultă o pedeapsă de 8 ani și 4 luni, el putând fi eliberat condiționat după ce execută cel puțin două treimi din acestă contopire din care se scad în prealabil cei 4 ani deja executați. Rămâne astfel o pedeapsă de minimum un an și jumătate”, a explicat un avocat pentru gsp.ro.