Cristian Buşoi, mesaj către europarlamentarii români: „Delegaţia României trebuie să fie unită în jurul poziţiei lui Klaus Iohannis”

Cristian Buşoi a transmis un mesaj, printr-un comunicat de presă, către europarlamentarii români, precizând că "delegația României din Parlamentul European trebuie să fie unită în jurul poziției președintelui Klaus Iohannis".

RomaniaTV.net
17 oct. 2020, 10:59
Cristian Buşoi, mesaj către europarlamentarii români: „Delegaţia României trebuie să fie unită în jurul poziţiei lui Klaus Iohannis”

Delegația României din Parlamentul European trebuie să fie unită în jurul poziției președintelui Klaus Iohannis privind folosirea gazului în perioada de tranziție către economia verde.

Liderii UE au discutat ieri la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles pe marginea propunerii făcute de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030, comparativ cu 1990, și rezoluția recent aprobată în Parlamentul European, care solicită o reducere cu 60% a emisiilor până în 2030.

Apreciez mesajul ferm al președintelui României, Klaus Iohannis, care a subliniat că pentru România este foarte important ca “în faza de tranziție să folosim gazul natural și să fim lăsați să ne alegem mixul energetic, cum facem tranziția și cel fel de energie folosim”. Declarația președintelui Iohannis întărește poziția europarlamentarilor liberali, care au susținut încă de la prezentarea programului Grean Deal acest lucru, făcând demersurile necesare pentru obținerea acordului din partea Comisiei în privința folosirii mixului energetic de către țara noastră.
Fără îndoială trebuie să dezvoltăm în România capacități din surse energetice regenerabile, dar, în același timp, să ne concentrăm pe realitățile cu care ne confruntăm și nevoile pe care le au românii. Mai ales acum, în plină criză generată de COVID 19, trebuie să fim responsabili, să nu punem presiune pe anumite sectoare ale economiei care se luptă pentru supraviețuire. România folosește cărbune, gaze naturale și alte resurse în domeniul industrial, iar trecerea către o economie verde trebuie să se facă treptat, cu mare atenție, pentru a nu pune pe butuci companiile din acest domeniu și pentru a salva locurile de muncă.
Datorită fondurilor europene în valoare de 1 miliard de euro, România are posibilitatea să dubleze în următorii șapte ani numărul locuințelor racordate la gaz. Astăzi numai 35% din populația României este conectată la rețeaua de gaze, deși țara noastră deține a patra cea mai mare rezervă din Europa. Spre comparație, în Ungaria peste 95% dintre locuințe sunt conectate la gaze. Avem de urmărit așadar două ținte extrem de importante: o țină europeană, ambițioasă pe care desigur că ne-o asumăm, dar și o țintă națională, pragmatică, utilă pentru creșterea calității vieții românilor.

Indiferent de opțiunile politice pe care le avem, este momentul ca România să vorbească în următoarea perioadă pe o sigură voce pe acest subiect și consider că mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis liderilor europeni este cel corect, care servește interesele românilor și ale României.

Uniți, abordând o singură poziție vom putea fi o forță în negocierile ce vor urma și vom putea să ne impunem punctul de vedere, pentru a putea proteja industria românească și pe cei care lucrează în acest sector„, spune Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European.