Cristian Dănileț revine în magistratură. Judecătorul a câștigat al treilea proces cu CSM

Judecătorul Cristian Dănileț a anunțat luni că a câștigat al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură și că urmează să revină în funcție la Tribunalul Cluj.

24 apr. 2023, 23:34
Cristian Dănileț revine în magistratură. Judecătorul a câștigat al treilea proces cu CSM

Cristian Dănileț revine în magistratură. Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca lui Cristian Dănileț să îi fie plătite toate salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie, până în prezent.

Citește și Fostul judecător Cristi Dănileţ a devenit cetăţean al Republicii Moldova. Maia Sandu spune că această decizie este în interesul țării sale

Cristian Dănileț revine în magistratură

„Azi, am câştigat şi cel de al treilea dosar făcut de către Inspecţia Judiciară în care am fost sancţionat de CSM cu excluderea din magistratură. S-a constatat de către Curtea supremă că nu meritam excluderea, ci doar o reducere a salariului (…) Am fost suspendat din funcţie din data de 13 decembrie 2021 până azi, 24 aprilie 2023. Soluţia de revenirea a mea în magistratură e definitivă. Mulţumesc colegilor judecători şi procurori care m-au susţinut financiar în această perioadă cruntă pentru mine! Mulţumesc prietenilor din mediul fizic şi urmăritorilor din online care mi-au fost alături cu ieşiri publice şi cu suport moral – a contat enorm!”, a scris Danileţ pe Facebook.

„Admite recursul declarat de Danileţ Vasilică Cristi împotriva Hotărârii nr.11J din 20 iulie 2022, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 4/J/2022. Casează în parte hotărârea atacată. În baza art.100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică domnului Danileţ Vasilică Cristi – judecător în cadrul Tribunalului Cluj sancţiunea disciplinară constând în «diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de 6 luni», pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.t) teza a doua din aceeaşi lege. Definitivă”, se arată în decizia de luni a completului de judecată de la Instanţa supremă.

Nu este primul proces pe care Cristian Danileţ îl câștigă cu CSM, însă acesta a fost cel care l-a readus în funcție. Anterior judecătorul a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect – excluderea din magistratură.

În luna februarie 2023, Instanţa Supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri.

Cristi Danileţ a fost sancționat pentru manifestările de pe rețelele de socializare, în baza art. 99 din Legea 303/2004. Judecătorul a fost găsit vinovat de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

După ce a apărut pe TikTok în piscină sau folosinf un nunceak pe plajă, Cristi Danileț susține că acțiunile sale publice nu au afectat imaginea justiției şi că va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și Din ce se întreține Cristi Dănileț, după ce a fost exclus din magistratură. Dezvăluire surprinzătoare