Lovitură pentru USR: Cristi Dănileț, exclus pentru a doua oară din Magistratură, pentru propagandă politică

Vete dureroasă pentru Cristi Dănileț și partidul care-l susține, USR. Controversarul judecător a fost exclus pentru a doua oară din magistratură: motivul, activitate politică. 

25 mai 2022, 17:15
Lovitură pentru USR: Cristi Dănileț, exclus pentru a doua oară din Magistratură, pentru propagandă politică

Pentru Cristi Dănileț, decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost cea de-a treia sancțiune. Cea mai recentă este o excludere din magistratură pentru activitate politică, interzisă judecătorilor și procurorilor.

„Cu majoritate,

Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. b) și d) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii în totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. b) și d) din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate”, se arată în decizia CSM.

De-a lungul timpului, Cristi Dănileț s-a alăturat mai multor acțiuni desfășurate de diverse ONG-uri, aflate în relații cordiale cu USR, partidul lui Dacian Cioloș, Dan Barna și Cătălin Drulă.

 

Prima reacție a lui Cristi Dănileț, după ce a fost exclus de CSM

 

În urma deciziei CSM, Dănileț a oferit un punct de vedere pe pagina sa de Facebook.

„Azi, CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că:

– fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „aliantele electorale”, „aliantele politice” si „ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri”, ceea ce nu este cazul in speță;
-am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat „formațiune politică” de către CSM.

Pentru cine nu știe: cele două ONG-uri sunt înființate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desființarea lor vreodată pentru că și-ar fi incalcat statutul propriu”, a declarat Dănileț.

Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Controversatul magistrat susține că excluderea sa a fost decisă pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa sa privată.

Pe 14 decembrie anul trecut, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului, până la finalizarea dosarului excluderii.

În aprilie 2022, Cristi Dănileț a fost susținut de șase ONG-uri și de USR pentru funcția de judecător la CCR.