Cristian Diaconescu: Solicitarea lui Tokes este „exotică”

Vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu (UNPR) a declarat, vineri, că solicitarea lui Laszlo Tokes privind modificarea sistemului electoral este "exotică şi vine într-un moment nepotrivit". Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, i-a cerut sprijinul şefului statului, Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 16:59
Cristian Diaconescu: Solicitarea lui Tokes este „exotică”

„Este o solicitare exotică şi vine într-un moment total nepotrivit”, consideră Diaconescu, potrivit unei declaraţii remise agenţiei Mediafax.

Preşedintele UNPR consideră că „formaţiunile politice trebuie să intre în lupta politică de pe poziţii egale şi cu mijloace universal valabile pentru toată lumea”.

„Nu putem creea legi pentru o anumită etnie ori pentru o regiune din această ţară. Nu este acceptabil aşa ceva. Ar fi culmea sa intrăm în alegeri ştiind că formaţiunile unei anumite etnii au locurile asigurate în Parlament”, a mai comentat Diaconescu.

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, i-a cerut sprijinul şefului statului, Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.

„Am trimis domnului preşedinte Băsescu această scrisoare pentru a ne ajuta să introducem în dezbaterea publică o temă care nu este nouă, a mai fost vehiculată şi în 2004, prin amendamente depuse atunci la Legea electorală, dar respinse, precum şi în 2008, când ne-am adresat prima oară domnului Băsescu în acelaşi scop. Prin introducerea principiului reprezentării parlamentare a minorităţilor în funcţie de ponderea acestora în totalul populaţiei României, noi urmărim, pe de-o parte, să depolitizăm dezbaterea politică din România, dar şi să se înlăture monopolul UDMR asupra reprezentării maghiarilor şi să se rezolve deficitul de democraţie din comunitatea maghiară”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo..

Tokes arată în document că este benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală pentru ca în campaniile electorale reprezentanţii partidelor politice să ofere oamenilor soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar „lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv pentru ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare”.