Cristian Ghinea, anunțul așteptat de români: ”Pensiile pot fi crescute cu 27%, conform PNRR”

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a anunțat, miercuri, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

21 sept. 2022, 11:35
Cristian Ghinea, anunțul așteptat de români: ”Pensiile pot fi crescute cu 27%, conform PNRR”

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a anunțat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citește și EXCLUSIV Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi a salariului minim pe economie: „Am vorbit cu Marcel Ciolacu şi cu premierul României”

Ghinea a subliniat că social-democraţii „se tot plâng” că PNRR nu le permite creşterea pensiilor, însă aceasta ar fi „o manipulare”.

„Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Cristian Ghinea, „una dintre cele mai mari manipulări politice din aceste luni” este legată de creşterea pensiilor. El a menţionat că PSD ar „putea creşte pensiile şi mâine, dacă vrea” şi dacă există bani suficienţi la buget.

Fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia – asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Cristian Ghinea.

Citește și Marcel Ciolacu anunţă că e posibil să meargă cu premierul Ciucă la Bruxelles să negocieze majorarea pensiilor. Ce spune despre propuneri „inflaționiste” reclamate de liderul PNL