Cristian Preda: Revizuirea Constituţiei este compromisă. E cel mai mare eşec politic înregistrat de USL

Europarlamentarul Cristian Preda afirmă că în urma analizei Curţii Constituţionale a proiectului de revizuire a Constituţiei propus de Putere rezultă că peste două treimi din ideile susţinute de Uniunea Social Liberală sunt 'eronate', potrivit Agerpres. În acest context, Preda consideră că, din punct de vedere politic, acesta reprezintă 'cel mai clar eşec înregistrat de USL'.

RomaniaTV.net
17 feb. 2014, 09:02
Cristian Preda: Revizuirea Constituţiei este compromisă. E cel mai mare eşec politic înregistrat de USL

‘Cifrele ne ajută. Constituţia în vigoare are 156 de articole. Propunerea de revizuire adoptată pe 7 februarie conţinea 128 de modificări, inclusiv abrogarea unor articole. Curtea Constituţională a analizat proiectul şi a constatat că peste două treimi din ideile susţinute de Antonescu & co. sunt eronate’, scrie Preda, luni, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, din minuta publicată de CCR duminică seara rezultă că judecătorii constituţionali au decis în unanimitate că 26 de propuneri încalcă limitele revizuirii, 12 ar trebui eliminate, 38 ar trebui reformulate, iar 5 ar trebui reaşezate în corpul Constituţiei.

‘Comunicatul CCR indică alte 5 puncte în care opoziţia judecătorilor la propunerea de revizuire a întrunit doar majoritatea de voturi, nu unanimitatea. Nu ştim toate detaliile, fiindcă abia peste două săptămâni vom dispune de explicaţia sistematică a erorilor comise. Cifrele de care dispunem sunt însă cât se poate de clare: 86 din cele 128 de propuneri sunt respinse de judecătorii CCR. Revizuirea e compromisă. Politic, e cel mai clar eşec înregistrat de USL, de la crearea sa până astăzi’, mai susţine Preda.

Europarlamentarul menţionează drept cauze ale ‘repetenţiei politico-constituţionale a USL’ graba cu care s-a procedat la revizuire, refuzul de a lua în seamă propunerile făcute de-a lungul timpului de către specialişti, respingerea dialogului critic şi ‘mimarea consultării populare cu ajutorul unor aventurieri civici’.

‘Nu doar Antonescu, care a asumat formal şefia comisiei de revizuire, e în culpă. Şi Ponta e la fel de vinovat. Amândoi au susţinut o treabă făcută de mântuială. Eşecul de acum e confirmarea inapetenţei lor de a înţelege un stat de drept echilibrat. Dacă în vara lui 2012, cei doi au lovit regimul prin acţiune iresponsabilă, acum l-au pus în dificultate prin neghiobie’, conchide Preda.