Cristian Rizea a fost eliberat din închisoare în Republica Moldova

Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea a fost eliberat de autoritățile din Republica Moldova. El l-a acuzat pe Dodon că ar pune la cale răpirea sa şi aducerea în România, und eare de ispăşit o pedeapsă cu executare.

02 mai 2021, 17:37
Cristian Rizea a fost eliberat din închisoare în Republica Moldova

Cristian Rizea se afla după gratii în țara vecină de la sfârşitul anului trecut. Autoritățile de la Chișinău l-au eliberat pentru că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova în vederea extrădării.

„Cei care stau în spatele arestării mele sunt Igor Dodon și Plahotniuc. Avocații mei sunt prezenți aici, au venit și alte televiziuni din Republica Moldova pentru că sunt interesați de abuzurile care se întâmplă în cazul meu. EU sper că totul să fie bine, în sensul că sper că justiția până la urmă să fie resetată aici în Republica Moldova, să nu mai existe acest sistem mafiot condus de Dodon și Plahotniuc. E un moment istoric.

Pe 11 iulie sper că majoritatea cetățenilor din Republica Moldova să fie alături de Maia Sandu și să voteze un parcurs european.

A fost o perioada grea dar sunt bărbat și merg mai departe, nu mă plâng”, a declarat Rizea după eliberare. „Zilele trecute, anumiți prieteni din serviciile secrete de la București au reușit să mă informeze că Vlad Pahoniuc Și Igor Dodon, nemulțumiți că nu au reușit extradarea mea, sunt foarte nemulțumiți, au hotărât răpirea mea, pe modelul a ceea ce s-a întâmplat cu un judecător din Ucraina aici în Chișînău. La ora această președintele Republicii Moldova cunoaște acest lucru că se pune la care răpirea mea și ducerea mea în România”, a mai spus Rizea.

Rizea a fost arestat pe 6 noiembrie 2020 pentru o perioadă de 18 zile de magistrații de la Judecătoria Chișinău, perioada de arest fiind ulterior prelungită succesiv până recent.

Victor Ciutacu i-a dat în judecată pe Anca Alexandrescu și Cristian Rizea. Cere daune de 200.000 de euro

Ministerul român al Justiției a trimis, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare. Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor, scrie deschide.md.

Iniţial, Rizea a fost de negăsit pentru a fi încarcerat dar a fost ulterior localizat în Republica Moldova.

Fostul deputat a reușit, chiar, să obțină cetățenia moldovenească, ascunzând autorităților de la Chișinău că are calitatea de inculpat şi, ulterior, pe cea de condamnat într-o cauză penală.

Cristian Rizea a fost trimis în judecată, riscă să stea mult timp după gratii