Cristian Rizea a fost trimis în judecată, riscă să stea mult timp după gratii

Fostul deputat riscă cel puţin un an de închisoare şi plata unor despăgubiri pentru pentru fals în declaraţii în legătură cu modul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova.

31 mart. 2021, 12:40
Cristian Rizea a fost trimis în judecată, riscă să stea mult timp după gratii

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a fostului deputat român Cristian Rizea, care a primit cetăţenia moldovenească prin procedura de recunoaştere a cetăţeniei, în anul 2017, informează miercuri deschide.md.

Potrivit unui comunicat PCCOCS, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat acesta a inclus informaţii care nu corespund realităţii.

„Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicţia de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova. Totuşi, la acel moment, învinuitul cunoştea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autorităţile judiciare române şi că avea statut de inculpat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, fapt care nu i-ar fi permis obţinerea cetăţeniei. Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Fugarul Cristian Rizea, viaţă de nabab la Chişinau! Sfidează autorităţile şi fumează relaxat narghilea într-un restaurant de lux

Cristian Rizea nu-şi recunoaşte vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracţiunea pentru care este învinuit se pedepseşte cu amendă de până la 47.500 lei moldoveneşti (2.242 euro) sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii şi de a exercita o anumită activitate pe o perioadă de până la 5 ani.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R.Moldova, a fost reţinut în 3 noiembrie. Poliţia din Republica Moldova preciza atunci că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea,susţinea că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic.

Cererea de azil politic i-a fost respinsă. De asemenea, cetăţenia i-a fost retrasă în 2 noiembrie.

Victor Ciutacu îi dă în judecată pe Anca Alexandrescu, Cristian Rizea şi postul Realitatea Plus

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Fostul deputat PSD a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.