Cristian Rizea se ascunde la Chişinău, alături de soţie şi amantă. Gândul prezintă noi imagini cu fugarul căutat de DNA

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

RomaniaTV.net
12 oct. 2020, 06:02

Dat în urmărire internaţională, Cristian Rizea s-ar ascunde la Chişinău. Reporterii GÂNDUL.RO  au prezentat detaliile privitoare la modalitatea în care fugarul Rizea a reușit să se stabilească în Moldova, cine îl sprijină și cu ce își ocupă timpul.

Condamnat în România, Cristian Rizea se ascunde în Moldova, unde se bucură de protecția președintelui Igor Dodon. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului. După toate aparențele nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1. În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele noastre indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața „Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei.

Decizie de ultimă oră luată de ÎCCJ! Ce se va întâmpla cu Alina Bica şi Cristian Rizea 

Ex-deputatul fugar are o viață dublă la Chișinău, acolo unde își împarte timpul între soție și amantă. Cu aceasta din urmă se întâlnește aproape zilnic! Reporterii GÂNDUL.RO au obținut și imagini de la o asemenea întâlnire.  

Intuind iminența condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD și al unor foști ofițeri SIE.

Printre susținătorii locali se regăsesc oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016 și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc. De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea nestingherit în Chișinău.

La Chișinău, Rizea conduce un bolid de lux înmatriculat pe numele lui Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin

Afaceristul din umbra mega-licitației pentru cele 115 mil. de măști, acuzat de „învârteli” cu terenuri de…
Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la „comandă”, fără ca el să fie prezent. În mod normal pe pașapoartele moldovenilor apare ca autoritate emitentă CRIS…

Pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că documentul a fost emis la „comandă”, fără ca el să fie prezent
O simplă analiză a modalității în care a putut fi observat Cristian Rizea în Chișinău trădează o doză substanțială de sprijin din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a lui Igor Dodon, precum și o incontestabilă apropiere de serviciile de informații:

• ex-deputatul fugar a obținut cetățenie moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora nu erau posibile fară sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România;
• el și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian, aspect care nu ar fi fost posibil fără implicarea lui Artur Gumeniuc care, la rândul lui, are o colaborare strânsă cu Serviciile de Informații ale Federaţiei Ruse;

Cristian Rizea a obținut cu ajutorul autorităților de la Chișinău o identitatea nouă! El se numește acum Mihai Cristian Luigi
• duce în Chișinău o viață care se remarcă prin opulență, fără să aibă surse de venit constant. În acest punct se ridică o întrebare legitimă: ce oferă Cristian Rizea/Mihai Cristian Luigi celor care îl ajută la schimb pentru protecția și modul de viață opulent?

Detalii, pe GÂNDUL.RO 


loading...