Cristian Tudor Popescu: „PNL va împărtăşi soarta PNŢCD, a ajuns să zgrepţene la poarta PSD. Nătângii la poarta stângii”

PNL a negociat cu USR şi joi se va întâlni cu USR pentru o nouă coaliţie de guvernare. Gazetarul Cristian Tudor Popescu face o radiografie cinic-ironică a situaţiei politice în care au ajuns liberalii.

03 nov. 2021, 23:38
Cristian Tudor Popescu: „PNL va împărtăşi soarta PNŢCD, a ajuns să zgrepţene la poarta PSD. Nătângii la poarta stângii”

Cristian Tudor Popescu îi critică pe liberali pentru negocierile cu PSD privind formarea unui nou Guvern. Gazetarul este de părere că PNL a fost votat doar ca „alternativă” la „comuniştii” PSD, în contextul în care pentru liberali a contat mai mult puterea decât ideologia, poziţionându-se în Opoziţie faţă de PSD, iar În cazul În care PNL va împărtăşi soarta PNŢCD, „nu va fi o pierdere pentru evoluţia politică a României”.

Negocieri telefonice PNL-PSD. Marcel Ciolacu: „Am stabilit cu Florin Cîţu o întâlnire pentru joi”. Cîţu: „Noi vom propune PSD un guvern cu premier PNL”

„Nătângii la poarta stângii. Cu preţul unei considerabile solicitări a creierului gros şi a celui subţire, Iohannis şi Cîţu au reuşit să trimită PNL, din poziţia de principal partid la guvernare, să zgrepţene acum la poarta PSD. Ceea ce reprezintă condiţia firească şi neschimbătoare a liberalilor post `89: partid atârnător de PSD”, scrie Cristian Tudor Popescu pe Republica.

El a mai explicat că „privind istoria politică a ultimilor 30 de ani, prima constatare e că referirea la PNL ca partid al Brătienilor e o glumă. Vechiul PNL a fost un partid, cu părţile lui bune şi rele, dar un partid doctrinar, conturat ideologic şi ales ca atare de electoratul său. PNL-ul contemporan a fost votat doar ca alternativă la „comuniştii” PSD şi, de fiecare dată, a guvernat agăţându-se de „comunişti”. Între 2000 şi 2004, a susţinut din parlament guvernul Năstase. Din 2005 până în 2008, rocada, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susţinut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finala prezidenţialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l ataşeze pe Klaus Iohannis ca premier. Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne şi au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD şi, în consecinţă, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD”.

Gazetarul este de părere că „în clipa de faţă, după 8 luni de guvernare cu premier PNL, Ciolacu îi transmite lui Cîţu că are agenda încărcată şi că o să se întâlnească cu el, ca să discute scoaterea de ceafă a PNL din rahat de către PSD, când îi va permite timpul”.

El a mai explicat că „în mai bine de trei decenii, PSD a fost la guvernare 70% din timp. Principala explicaţie este pseudoopoziţia la PSD pe care a întreţinut-o numitul Partid Naţional Liberal, împiedicând astfel afirmarea unei opoziţii autentice, cu valoare de alternativă. Puterea, fie şi aparentă, a contat mereu pentru aşa-zişii liberali mai mult decât ideologia. Putere pe care n-au fost în stare s-o păstreze din prostie şi trufie”.

Augustin Zegrean taie speranţele lui Cîţu de a fi premier: „Dacă cineva va sesiza CCR, Curtea va spune că este conflict juridic de natură constituţională”

Gazetarul îl citează pe Mihai Eminescu, care scria: „Ministeriul Agriculturei, Comerţului şi Lucrărilor Publice a inventat un meşteşug sau o negustorie nouă – nu ştim bine ce o fi – care se numeşte «pomologia». Dacă ministeriul voieşte să zică cultura pomilor prin acel cuvânt, atunci îi recomandăm încă câteva compuneri tot atât de ingenioase. În loc de patologie să zică bologie (de la boală), în loc de cranioscopie – capologie, în loc de botanică – tufo sau buruionologie şi, în fine, în loc de zoologie – dobitocologie. Mai cu seamă această din urmă ştiinţă e foarte necesară pentru a cunoaşte regnul liberalilor”.  „Nu mai văd altă concluzie decât că dacă PNL va împărtăşi soarta PNŢCD, nu va fi o pierdere pentru evoluţia politică a României. Dimpotrivă”, concluzionează Cristian Tudor Popescu.