Negocieri telefonice PNL-PSD. Marcel Ciolacu: „Am stabilit cu Florin Cîţu o întâlnire pentru joi”. Cîţu: „Noi vom propune PSD un guvern cu premier PNL”

Florin Cîţu a discutat telefonic cu Marcel Ciolacu şi au stabilit pentru joi o întîlnire între delegaţii pentru o eventual coaliţie de guvernare după modelul USL.

03 nov. 2021, 23:08
Negocieri telefonice PNL-PSD. Marcel Ciolacu: „Am stabilit cu Florin Cîţu o întâlnire pentru joi”. Cîţu: „Noi vom propune PSD un guvern cu premier PNL”

UPDATE:

 Surse politice au declarat că întâlnirea dintre liberali şi social-democraţi la avea loc, joi, la ora 14.00, la Parlament.

Negocieri secrete PNL-PSD UPDATE. Florin Cîţu a confirmat discuţia telefonică şi întâlnirea de mâine, dar a reiterat ideea că guvernul se va face în jurul PNL, cu premier de la PNL, post vizat şi de PSD. „Avem discutii, dar nu putem mereu sa ieşim cu un mesaj. Vom avea discutii cu cu Marcel Ciolacu, ne vom vedea mâine. Nici nu ştiu daca s-a întors domnul preşedinte. Noi nu discutăm despre nume. Vom avea discuţii si dupa aia vom avea un nume de premier. Noi mergem la discuţii cu PSD ca sa le arătam că doar un guvern in jurul unui premier PNL poate trece România prin criză”, a spus Florin Cîţu.

Negocieri secrete PNL-PSD. Marcel Ciolacu a confirmat că a avut doar o discuţie telefonică în care a stabilit cu Florin Cîţu o întâlnire pentru delegaţii în ziua de joi. Preşedintele PSD a spus încă o dată că social-democraţii au mandat să prezinte un premier la consultările de la Cotroceni.

Negocieri secrete PNL-PSD. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii USR, că „sunt şanse mari” să se refacă coaliţia dintre cele două formaţiuni și că urmează să aibă o discuție și cu PSD. „Sunt şanse mari, eu am ieşit optimist de la această întâlnire. Sunt şanse mari să se refacă coaliţia”, a spus Cîţu.

„Noi nu-l sunăm (pe Florin Cîțu). Nu mai avem minute pe telefon. Dacă vrea să vorbim, are telefonul lui Ciolacu”, au mai spus surse din PSD. Potrivit Antena 3, deja la această oră ar exista negoiceri secrete în format restrâns între PNL şi PSD. „Sper să nu fie adevărat”, a spus Rareş Bogdan, precizând că există o comisie de negociere stabiliă în PNL care, foarte probabil, se va vedea în cadul oficial cu reprezentanţii PSD. „Florin Cîțu e președintele partidului nostru, lucrăm în echipă, avem o echipă de negociere, deci sunt convins că nu a făcut o întâlnire fără să ne comunice, am încredere în președintele partidului nostru că vom face întâlnirea în grupul agreat și votat de BPN”.

Vicepreședintele PSD Mihai Tudose, membru în echipa de negociere formată de social-democrații pentru discuția cu liberalii pe tema formării viitorului Guvern, a declarat miercuri la Antena 3 că mandatul stabilit în partid este ca PSD să dea premierul. „Înteleg ca PNL vrea sa vorbeasca cu noi. Noi nu tinem neaparat, sa zicem asa. Nu cred (ca vom renunta la premier), asta e mandatul pe care il avem de la partid. Iertati-ma, de ce ar fi bun al lor si nu ar fi bun al nostru? Ca incepem sa devenim un pic nervosi”, a declarat Tudose.

Florin Cîţu forţează USR să-l accepte premier. Cioloş se împotriveşte, momentan

Liberalii spun că au mandat să negocieze un guvern în care ei dau premierul, dar nu au avansat momentan un candidat.

Florin Cîţu a declarat, miercuri, după negocierile cu reprezentanţii USR, că de principiu au fost discuţii ca un acord al coaliţiei să fie mai în detaliu, iar PNL să dea premierul, dar că au fost vehiculate nume de persoane. Preşedintele PNL a adăugat că a ieşit optimist de la întâlnire, şi că şansele refacerii coaliţiei cu USR sunt mari. Liderul USR Dacian Cioloş a precizat că a discutat cu Florin Cîţu şi cu echipa de negociere a PNL despre refacerea coaliţiei de guvernare, iar liberalii trebuie, după ce discută cu PSD, să decidă şi să ofere un răspuns miercuri seară sau până joi dacă vor să fie din nou coaliţie PNL – USR – UDMR sau nu. El a adăugat că, de principiu, USR e de acord ca premierul să fie de la PNL, însă nu au fost discuţii despre posibile nume. Cioloş a mai spus că poziţia USR rămâne în continuare ca Florin Cîţu să nu fie propunerea de prim-ministru şi că a înţeles că există o majoritate care să susţină Guvernul în Parlament şi fără grupul parlamentar al minorităţilor.

Dacian Cioloş, în plină criză: „Suntem în faza exploratorie. Dacă PNL negociază cu PSD, nu vrea refacerea coaliţiei”