Criza coronavirusului aruncă în sărăcie extremă peste un miliard de oameni. Perspective sumbre post-pandemie, anunţate de ONU

Peste un miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza efectelor pe termen lung ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi de ONU.

03 dec. 2020, 10:34
Criza coronavirusului aruncă în sărăcie extremă peste un miliard de oameni. Perspective sumbre post-pandemie, anunţate de ONU

Această cifră ar putea fi atinsă dacă revenirea la normal este prelungită şi criza economică – generată de criza coronavirusului – persistă, aruncând încă 207 milioane de persoane în sărăcie, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit unui scenariu „de bază” luând în considerare ratele actuale de mortalitate şi proiecţiile recente de creştere ale Fondului Monetar Internaţional, studiul arată că alte 44 milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii 10 ani.

Citeşte şi STUDIU. 21% dintre companiile din România au făcut concedieri, în plină criză COVID

Cu toate acestea, creşterea sărăciei extreme poate fi evitată, notează PNUD, făcând referire la investiţii în programe de asistenţă socială, guvernanţă, digitalizare şi o economie verde.

„Pandemia COVID-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite”, a declarat administratorul PNUD Achim Steiner într-un comunicat de presă.

„Avem ocazia să investim într-un deceniu de acţiuni care nu numai că ajută oamenii să se recupereze după criza coronavirusului, dar restabileşte calea de dezvoltare a omenirii şi planetei către un viitor mai corect, mai rezistent şi verde”, a notat el.

Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată.


loading...