STUDIU. 21% dintre companiile din România au făcut concedieri, în plină criză COVID

România va trece printr-o criză prelungită, conform estimărilor conducătorilor marilor companii din țară. Dacă managerii din construcții sunt relaxați, cei din domeniul restaurantelor sunt îngrijirați, din cauza restricțiilor.

17 nov. 2020, 08:31
STUDIU. 21% dintre companiile din România au făcut concedieri, în plină criză COVID

STUDIU.82% dintre managerii din România sunt de părere că economia este afectată de criză de coronavirus, conform studiul Confidex, realizat de către firma de cercetare Impetum Group. 21% dintre aceștia susțin că au fost nevoiți să concedieze din personal, cu 6% mai mult decât în cel de-al doilea trimestru, 18% au tăiat salariile din compania, cu 7% mai mult decât în intervalul precedent.

Citește și: Situație incredibilă în județul Vaslui. Niciun spital nu are autorizație de securitate la incendiu

De asemenea,  75% dintre manageri cred că șomajul va crește, iar 79% cred că leul va scădea în fața euro. 43% susțin că propria companie este afectată de criza COVID, în timp ce 45% se confruntă cu scăderea vânzărilor și comenzilor, cu 6% peste nivelul înregistrat în al doilea trimestru al acestui an.

STUDIU. Alte probleme precizate de managerii din țară sunt forța de muncă (27%), lipsa de predictibilitate (22%), adaptarea la noile realități (21%), lichiditățile (20%), menținerea companiei pe linia de plutire (13%), creșterea costurilor de producție (12%) și accesul la finanțare (9%).

Confom studiului, 15% din companii se confruntă cu scăderea cifrei de afaceri față de previziunile din buget, 58% au redus cheltuielile de marketing ,48% au amânat investițiile în IT,  47% au amânat activitățile de cercetare-dezvoltare,  37% dintre manageri sunt foarte îngrijorați cu privire la economie, iar 41% sunt moderat îngrijorați.

Citește și: Supravieţuitorii incendiului din Piatra Neamţ. Ce se întâmplă cu cei şase pacienţi transferaţi la Iaşi

STUDIU. Domeniul construcțiilor merge cel mai bine în această perioadă, în timp ce în comerț și HoReCa există probleme grave. Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 19,3% în primele nouă luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, conform Institutul Naţional de Statistică (INS).

În studiu au fost incluse companii din sectorul economic, respectiv  agricultură, energie, construcții, comerț, Horeca, transporturi, distribuție și logistică, plus servicii. Eșantionul îl constituie 450 de companii din domeniiile principale de activitate din toate regiunile țării.