Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Peste 54.000 au acum depozite de peste 100.000 de euro în bănci, cu 7,233 mai mult decât cu un an în urmă!

Numărul românilor cu depozite bancare cu peste 100.000 de euro a crescut cu 7.458 în 2020, anul în care a izbucnit pandemia COVID. Raportat suma totală economisită de populaţie, conturile în euro peste acest prag au o pondere de peste 20,7%.
Filip Stan
22 mart. 2022, 12:12
Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Peste 54.000 au acum depozite de peste 100.000 de euro în bănci, cu 7,233 mai mult decât cu un an în urmă!

Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Dovadă stă faptul că un număr de 54.571 de per­soa­ne fizice aveau la sfâr­şitul anului 2021 depozite mai mari de 100.000 de euro. Acestea au o valoare cumulată de 58,8 miliarde de lei, adică aproape 12 miliarde de euro, după cum reiese din statisticile Fon­dului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Potrivit Ziarul Financiar, depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului unei bănci în limita a 100.000 de euro.

Prin comparaţie cu situaţia de la finalul anului 2020, numărul persoanelor fizice care au depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 7.233. Asta înseamnă că va­loa­rea su­me­lor economisite s-a majorat cu 9,52 mld. lei (1,94 mld. euro), respectiv cu 19,3%, notează sursa citată.

Soldul total al depozitelor populaţiei, în lei şi valută, însumează 283,9 miliarde de lei, adică aproape  58 miliarde de euro la finalul lunii decembrie 2012. Depozi­te­le aflate peste pra­gul de 100.000 de euro reprezintă peste 20,7%.

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat că este „îngrijorat că economia a încetinit”.

„Nu vreau să se interpreteze că sunt nemulţumit, dar sunt îngrijorat de preţurile care cresc, de dobânzile care cresc. Sunt îngrijorat că economia a încetinit. Sunt îngrijorat că avem iar o rată a şomajului care începe să crească.

E adevărat că dacă nu avem o economie performantă nu poţi să ai grijă de refugiaţi. Nu poţi să ai venituri. Nu spun că sunt nemulţumit, ca să nu se mai interpreteze, dar sunt îngrijorat. Ca preşedinte PNL, am dreptul să fiu îngrijorat”, a mai precizat fostul premier.

Citeşte şi: Florin Cîţu, semnal de alarmă pentru coaliţia de guvernare. „Sunt îngrijorat de preţurile şi dobânzile care cresc. Mă interesează să ne concentrăm să rezolvăm problemele românilor”

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 4,53% pe an, de la 4,49% pe an luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat al ROBOR a fost consemnat în 30 iulie 2013 – 4,54% pe an. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,64% pe an, de la 4,58% pe an în şedinţa de luni, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,69% pe an, de la 4,64% anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Citeşte şi: Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: „Plafonarea şi compensarea facturilor nu este o soluţie pe termen lung”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Marea plăcere a românilor, interzisă. Se dau amenzi grele
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve