Criză de ciobani în România. Proprietarii de turme sunt disperaţi. Oierii refuză şi salarii de 4.000 de lei pe lună

Domeniul oieritului din România se confruntă cu o gravă criză de personal. Proprietarii de turme se plâng că nu mai găsesc ciobani, chiar dacă oferă salarii de 4.000 de lei pe lună. Bacii cu experienţă aleg să plece în Spania, Franţa sau Germania, unde sunt plătiţi chiar triplu.

31 mai 2022, 11:32
Criză de ciobani în România. Proprietarii de turme sunt disperaţi. Oierii refuză şi salarii de 4.000 de lei pe lună

E criză de ciobani în România. La 10 milioane de oi, câte sunt în România, ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani. Proprietarii de turme îi plătesc cu 2.000 de lei şi, în cazuri rare, salariile pot ajunge la 4.000 de lei, în funcţie de experienţă şi de mărimea turmei păstorite. De asemenea, oierii pot primi, pe lângă bani, ţigări sau mâncare.

În ţări precum Franţa, Spania, Italia sau Germania, ciobanii români pot încasa 1.200 de euro sau chiar 1.800 de euro. Este şi cazul lui Ion Ene care primeşte peste 1.000 de euro pentru că lucrează la o fermă de oi din Italia. Prin comparaţie cu România, unde câştiga 2.500 de lei pe lună, bărbatul spune că are parte de condiţii de muncă mult mai bune: e cazat într-o garsonieră confortabilă, are o lună de concediu plătit și zile libere.

„Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, a declarat Ion Ene, care este cioban în Italia, potrivit Ştirileprotv.

Citeşte şi: Unul din trei fructe produse în Europa conține peste limita admisă de pesticide. Cireșele, în capul listei

De cealaltă parte, proprietarii turmelor se plâng că ciobanii pleacă după câteva zile de muncă. Recunosc că viața la stână e grea, iar unii dintre baci stau doar până văd primii bani. Sătul să mai caute ciobani, Eugen Gonțea, crescător de oi din Brașov, ia în calcul să renunțe la afacere.

„Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, a precizat Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România, conform sursei citate.

Citeşte şi: Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie 2022. Bucurie pentru milioane de români

În aceste condiţii, crescătorii de oi analizează soluțiile la care au recurs fermierii din Europa. Au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal.

„Au făcut instalații, garduri, adăpători, bagă animalele acolo și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul să meargă cu ele la pășunat”, a explicat Nicolae Cioranu, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad.

Criza de ciobani are efecte şi în pieţe. Telemeaua de oaie s-a scumpit cu 25% faţă de anul 2021; a ajuns chiar şi 35 de lei kilogramul. Producătorii spun că au fost nevoiți să crească prețul din cauza cheltuielilor tot mai ridicate cu forța de muncă și cu hrana animalelor.

În schimb, munca de cioban ar putea fi transformată şi într-o experiență turistică. România, alături de alte opt țări, cere ca obiceiul transhumanței să fie înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Astfel, oamenii ar putea călători odată cu turmele, ar vizita stâne și ar putea afla mai multe despre meșteșugul oierilor.

Citeşte şi: Cum arată cardul pe care îl vor primi românii care vor încasa vouchere sociale de 250 lei