Criză demografică în Europa de Est. România va pierde 30% din populație

Publicat: Marţi, 25 Februarie 2020 08:05 // Actualizat: Marţi, 25 Februarie 2020 08:05 // Sursa: romaniatv.net

Depopularea nu este un fenomen nou nici în România, nici în Europa. Sute de mii de oameni și-au părăsit țara natală începând cu secolul 19 și până în prezent. Deși mulți nu s-au mai întors vreodată, la acea vreme echilibrul era menținut de o rată ridicată a natalității. 

Într-un articol recent, jurnalistul și expertul în Balcani Tim Judah atrăgea atenția asupra unor prognoze demografice tulburătoare. Până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori, Croația va fi o țară săracă de bătrâni, cu nimeni care să-i întrețină, prezice el.

Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populație, urmată de România cu 30% și Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia și Herțegovina și Serbia vor pierde cam o treime din populație, iar Albania va pierde 18%, potrivit Hotnews.ro

Citește și: Referendum pentru creşterea natalităţii, în Maramureş. Câţi bani urmează să primească viitorii părinţi

Tinerii de azi nu mai pleacă singuri, ci-și iau și familia cu ei, un indiciu clar al intenției lor de a nu se mai întoarce. Până și motivele lor s-au schimbat: conform diverselor cercetări și sondaje efectuate, motivele plecării nu mai sunt acum exclusiv economice, ci și sociale, cum ar fi corupția, nedreptatea și lipsa speranței privind un viitor mai bun.

Până acum strategiile naționale au dat greș, întrucât guverne naționaliste sprijinite deopotrivă de Biserica Catolică și de Biserica Ortodoxă continuă să facă apel la patriotismul populației în loc să-i asigure acele nevoi elementare care i-ar ține pe cei tineri, pe cei educați și familiile lor în țară, cum ar fi locurile de muncă și împrumuturile pentru locuințe.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
criză demografică natalitate pierderi de populație populaţie Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 5 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H