Criza din Afganistan. Lucian Bode: Ne aşteptăm la un val de migranţi afgani

Lucian Bode a declarat, vineri, că România este pregătită să primească migranţi afgani, precizând că autorităţile se vor asigura că aceştia îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă.

03 sept. 2021, 10:05
Criza din Afganistan. Lucian Bode: Ne aşteptăm la un val de migranţi afgani

Criza din Afganistan. Lucian Bode a declarat că  România va continua relocarea persoanelor aflate în riscuri iminente, persoane precum jurnalişti, femei, copii, magistraţi.

Criza din Afganistan. Lucian Bode: Prioritatea noastra este siguranta cetatenilor nostri. Nu vrem sa avem nicio vulnerabilitate

Citeşte şi Talibanii au organizat o înmormântare pentru forțele americane, după retragerea din Afganistan

„Vom continua efortul de a reloca colaboratori ai autortiatilor romane, vom continua sa relocam persoane aflate in riscuri iminente, jurnalisti, femei, copii, magistrati, cu conditia sa realizam toate verificarile de securitate. Prioritatea noastra este siguranta cetatenilor nostri. Nu vrem sa avem nicio vulnerabilitate.

Am subliniat dimensiunea externa a acestui fenomen. Romania gestioneza 2000 de km de frontierea externa. În consecinta, trebuie sa ne uitam la efortul fiecarui stat. Am subliniat solidaritatea in Uniunea Europeană. Nu vrem sa repetam greselile trecutului.

Suntem pregatiti sa intervenim gradual in functie de presiunea care va veni. Ne asteptam la un val de migranti. Anul trecut au fost depistati in jur de 40 de afgani. Anul acesta, pana in august, au fost peste 2000.

Nu vom accepta relocarea unor cetateni fara a ne asigura ca indeplinesc toate conditiile de securitate”, a declarat Lucian Bode.

Talibanii au anunţat că vor permite tuturor cetăţenilor străini şi celor afgani cu autorizaţie de călătorie într-o altă ţară să părăsească Afganistanul şi după 31 august.

„Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetăţenilor străini şi oricărui cetăţean afgan cu autorizaţie de călătorie li se va permite să să se prezinte la punctele de plecare şi să călătorească în afara ţării”, arată declaraţia comună emisă de 90 de ţări, potrivit Mediafax.

Potrivit documentului, actele de călătorie vor fi emise pentru afgani, care vor putea călători spre statele semnatare.

Declaraţia este semnată de 90 de state, printre care SUA, Franţa, Italia, Marea Britanie şi România, dar şi de secretarul general al NATO şi oficiali ai UE.

Citeşte şi Pentagonul anunţă că retragerea trupelor SUA din Afganistan s-a încheiat. Talibanii îşi proclamă victoria: „Să fie o lecţie pentru alţi invadatori”