Pentagonul anunţă că retragerea trupelor SUA din Afganistan s-a încheiat. Talibanii îşi proclamă victoria: „Să fie o lecţie pentru alţi invadatori”

Pentagonul a anunţat, luni seară, că trupele americane au părăsit Afganistanul, după 20 de ani. Ultimul avion a plecat de la Kabul, a anunţat generalul Kenneth McKenzie. Generalul maior Chris Donahue a fost ultimul american care a părăsit Kabulul.

31 aug. 2021, 09:16
Pentagonul anunţă că retragerea trupelor SUA din Afganistan s-a încheiat. Talibanii îşi proclamă victoria: „Să fie o lecţie pentru alţi invadatori”

Generalul McKenzie a precizat că 80.000 de civili au fost evacuaţi în ultimele săptămâni. În total, au părăsit Afganistan 123.000 de civili, fiind zile în care s-au evacuat şi 19.000 de persoane.

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august”, la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Departamentul american al Apărării a difuzat imaginea ultimului militar care a părăsit capitala afgană. Este vorba despre generalul maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeropurtate. El s-a îmbarcat la bordul unui aparat C-17.

A nins în Africa de Sud. Imagini impresionante cu oameni care şi-au pus zăpadă pe capota maşinii
Donahue a absolvit academia militară americană West Point în 1992.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion.

„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili dorind să plece pot face acest lucru”, a adăugat generalul McKenzie.

Pentru că, în pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

„Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei care am vrut să îi evacuăm”, a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate „cu aproximativ 12 ore” înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport „până în ultimul moment”.

Prezenţa în Afganistan s-a soldat cu decesul a 2461 de militari americani şi civili şi peste 20.000 de răniţi, a precizat McKenzie, care a mai spus că în ultimele cinci avioane care au părăsit Kabulul nu se afla niciun american. În 20 de ani, în Afganistan au luptat 800.000 de soldaţi americani au servit ţara 25.000 de civili, a menţionat generalul.

McKenzie a subliniat că în Afganistan sunt 20.000 de luptători ISIS şi a precizat că talibanii vor fi „foarte ocupaţi cu ISIS-K”.

Înfrângerea SUA este o lecţie pentru alţi invadatori, afirmă talibanii

„Este o mare lecţie pentru alţi invadatori şi pentru viitoarea noastră generaţie”, a declarat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, pe aeroportul din Kabul.

„Este de asemenea o lecţie pentru întreaga lume”, a adăugat el.

Zabihullah Mujahid a mai declarat că victoria este a tuturor afganilor şi a dat asigurări că talibanii vor să menţină „relaţii diplomatice bune” cu SUA.

„Felicitări Afganistanului. Această victorie este a noastră, a tuturor”, a spus purtătorul de cuvânt. „Vrem să avem relaţii bune cu SUA şi cu lume”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul în noaptea de luni spre marţi, după un război de 20 de ani.

Citeşte şi: Urma să devină tată, dar a fost răpus de COVID. Înainte să moară, a mărturisit că regretă că nu s-a vaccinat și i-a îndemnat pe toți din familie să se imunizeze