Criza din Ucraina: Klaus Iohannis, discuţii cu Joe Biden, după ce preşedintele SUA a invocat Al Treilea Război Mondial

Președintele SUA, Joe Biden, va avea discuții, în format online, cu liderii țărilor din Flancul Estic, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.

28 feb. 2022, 08:35
Criza din Ucraina: Klaus Iohannis, discuţii cu Joe Biden, după ce preşedintele SUA a invocat Al Treilea Război Mondial

Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden va organiza luni o conferinţă telefonică cu aliaţii şi partenerii SUA, inclusiv Klaus Iohannis pentru a discuta despre evoluţiile atacului rus în Ucraina şi pentru a coordona un răspuns unit, transmite AFP.

Comunicatul nu menţionează identitatea participanţilor la aceste discuţii care vor avea loc în ziua în care Adunarea Generală a ONU va începe dezbaterea unei rezoluţii de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Criza din Ucraina. Negocieri cruciale în Belarus, în următoarele ore se decide soarta războiului
Duminică, secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi omologii săi din G7 au ”subliniat” ”răspunsul unificat la invazia Rusiei”, într-o convorbire cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit unui raport al Departamentului de Stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, importanţa accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare şi apărare a Alianţei în regiune.

Preşedintele României a subliniat, în intervenţia sa, că, în acest moment, afirmarea clară şi fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unităţii şi solidarităţii aliate. Preşedintele Klaus Iohannis menţionat, în acest sens, şi coordonarea eficientă realizată în cadrul Summitului Formatului B9, găzduit chiar înainte de reuniunea NATO de către România şi Polonia.

Joe Biden, despre invazia rusă din Ucraina: Există două opţiuni – începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut 

Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial.

„Există două opţiuni: Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”, a spus Biden pentru youtuberul Brian Tyler Cohen.

Război în Ucraina. Atac cu rachete, cad oraşe după oraşe, dar Kievul rezistă. Zelenski: „Următoarele 24 de ore sunt cruciale”
Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.
Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invazia Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

ONU va organiza luni o „sesiune extraordinară de urgenţă”, pe tema războiului din Ucraina