Criza din Ucraina. Negocieri cruciale în Belarus, în următoarele ore se decide soarta războiului. Poziţie neaşteptată a Rusiei! UPDATE

Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au loc la această oră în Belarus. Înainte de aceasta, biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina.

28 feb. 2022, 15:15
Criza din Ucraina. Negocieri cruciale în Belarus, în următoarele ore se decide soarta războiului. Poziţie neaşteptată a Rusiei! UPDATE

Criza din Ucraina UPDATE.  Kremlinul refuză să-şi dezvăluie poziţia înaintea negocierilor cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce Kievul cere un armistiţiu ”imedat” şi o retragere a trupelor ruse, potrivit preşedinţiei ucrainene, relatează AFP.

”Nu voi anunţa poziţiile pe care le avem, etc. Negocierile trebuie să aibă loc în tăcere”, a declarat el în conferinţa sa de presă zilnică. ”Să lăsăm negociatorii să se instaleze”, a subliniat el.

”În fiecare oră în plus de război mor cetăţeni şi militari ucraineni. Ne-am înţeles să ajungem la un acord, dar el trebuie să fie în interesul ambelor părţi”, a declarat la televiziune negociatorul rus Vladimir Medinski, un consilier al Kremlinului.

Criza din Ucraina. Negocierile dintre delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au început luni în regiunea Gomel din Belarus.

Negocieri Rusia - Ucraina, în Belarus

Din delegaţie din partea Rusiei fac parte membru în Duma de stat Leonid Slutsky, consilierul preşedintelui Putin,  Vladimir Medinsky, adjunctul ministrului de externe rus, Andrei Rudenko, Alexander Fomin, general-locotenent, adjunctul Ministrului Apărării al Federației Ruse.

Citeşte şi: Miliardarul Roman Abramovici asistă la negocierile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei în Belarus

UPDATE: Delegaţia ucraineană condusă de ministrul Apărării, a ajuns la negocierile din Belarus. Un consilier prezidenţial rus a declarat că discuţiile dintre Rusia şi Ucraina în apropiere de graniţa dintre Ucraina şi Belarus, vor începe luni, la prânz, a informat agenţia de presă de stat rusă TASS, conform CNN. Ucraina a cerut „încetarea imediată a focului şi retragerea trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.

 

Criza din Ucraina UPDATE:  Delegaţia ucraineană a anuns deja la negocieri. Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters. Medinski a adăugat că este de aşteptat ca negocierile să înceapă la ora locală 12:00 (09:00 GMT).

Reuters aminteşte că izolarea politică şi economică a Rusiei s-a adâncit luni. Totodată, forţele ruse s-au confruntat cu o rezistenţă înverşunată în capitala ucraineană Kiev şi în alte oraşe în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Criza din Ucraina UPDATE: Delegaţia ucraineană este pe teritoriul Belarusului, în drum către negocieri, nunţă Nexta. ”Delegaţia ucraineană este pe teritoriul Belarusului, în drum către negocieri”, transmite Nexta pe Twitter.

Criza din Ucraina. Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar urma să aibă loc luni, într-o locaţie care nu va fi dezvăluită, transmite agenţia rusă TASS.  Totuși, jurnaliștii israelieni de la N12 susțin că au aflat unde se află locația și au publicat o fotografie cu sala unde va avea loc întâlnirea.  Pe pereții sălii se află mai multe tablouri, inclusiv unul în care pare a fi imortalizat Vladimir Putin (primul tablou din partea stângă a sălii).

Război în Ucraina. Atac cu rachete, cad oraşe după oraşe, dar Kievul rezistă. Zelenski: „Următoarele 24 de ore sunt cruciale”

Consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski a anunţat că delegaţia rusă a părăsit deja Minsk şi se îndreaptă spre locul discuţiilor.   Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat anterior pe Telegram că a acceptat negocieri cu Rusia şi că acestea urmează să aibă loc la frontiera Ucrainei cu Belarusul, în apropierea zonei de excludere de la Cernobîl, în urma unei medieri a preşdintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu care a discutat la telefon.

”Am convenit ca delegaţia ucraneană să întâlnească delegaţia rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera ucraineano-belarusă, în apropiere de râul Pripiat”, anunţă Volodimir Zelenski, referindsu-se la o convorbire la telefon, duminică, cu omologul său rus Aleksandr Lukaeşnko.

”Aleksandr Lukaşenko şi-a asumat responsabilitatea faptului că, pe timpul trecerii, negocierilor şi întoarcerii delegaţiei ucrainene, toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriul belarus vor rămâne la sol”, anunţă Zelenski.

Delegaţia rusă a anunţat deja că se afla pe drum. Ea este condusă de către consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski.

”Fiecare oră pentru noi este o viaţă salvată”, a declarat Medinski.

Următoarele 24 de ore, cruciale pentru Ucraina, afirmă Zelenski într-o discuţie cu premierul britanic

Următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina, având în vedere luptele care se dau în întreaga ţară, a afirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu premierul britanic, Boris Johnson, relatează BBC.
În timpul apelului telefonic, pe care preşedintele ucrainean l-a anunţat pe Twitter, Zelenski a afirmat că următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina, deoarece luptele continuă în toată ţara.

Ninge în Vama Siret! Mii de refugiați ucraineni îndură gerul, aglomerația și foamea pentru ca, în cele din urmă, să fie în siguranță

Premierul britanic a lăudat modul în care Zelenski a condus operaţiunea de la debutul invaziei ruse, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului britanic.
Johnson a adăugat că va face tot posibilul pentru a se asigura că ajutorul defensiv, promis de Marea Britanie şi aliaţii săi, ajunge în Ucraina.

Zelenski a anunţat pe Twitter că a discutat din nou cu Boris Johnson, cu Andrzej Duda şi cu Ursula von der Leyen despre situaţia actuală de securitate.

SUA aşteaptă rezultatul „discuţiilor” dintre Ucraina şi Rusia, Zelenski „încearcă”, dar „nu prea crede”

SUA sunt nerăbdătoare să vadă rezultatul „discuţiilor” dintre Ucraina şi Rusia de la frontiera ucraineano-belarusă, anunţate duminică, şi au salutat noul „efort diplomatic” pentru a aduce Moscova „la masa negocierilor”, transmite EFE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că „va încerca” să negocieze cu Rusia, chiar dacă „nu prea crede” că discuţiile ar putea pune capăt invaziei ruse, transmite AFP.

„Eu spun lucrurilor mereu pe nume: nu cred prea mult într-un rezultat”, dar „trebuie să încercăm pentru ca nici măcar un singur cetăţean al Ucrainei să nu aibă vreo îndoială că eu, în calitate de preşedinte, am încercat să opresc războiul, chiar şi atunci când era o şansă mică, o şansă totuşi”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune CNN, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a pledat pentru găsirea unei soluţii diplomatice.

„Mereu am spus că dorim să găsim o soluţie diplomatică, iar Rusia a ales confruntarea. Acest efort diplomatic este încă un demers în acest sens pentru a aduce Rusia la masa negocierilor”, a declarat Tomas-Greenfield.

Din acest motiv, diplomata americană a declarat că va privi cu atenţie „ce iese din aceste discuţii”, deşi a recunoscut că nu ştie care sunt intenţiile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Este prevăzut ca discuţiile ruso-ucrainene să aibă loc luni, anunţă EFE. Potrivit dpa, discuţiile se vor desfăşura în apropierea râului Pripiat, lângă punctul de trecere al frontierei Aleksandrovka (Belarus) şi Vilcea (Ucraina).

„Am căzut de acord că delegaţia ucraineană se va întâlni cu cea rusă fără condiţii prealabile la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropiere de râul Pripiat”, potrivit canalului oficial de Telegram al preşedintelui ucrainean.

În aceeaşi informare, Zelenski menţionează că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, „şi-a asumat responsabilitatea de a garanta că toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriu belarus vor rămâne la sol în timpul deplasării, al convorbirilor şi al drumului de întoarcere al delegaţiei ucrainene” la Kiev.

Separat, Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat că rachete lansate din Belarus au lovit duminică un aeroport în Jitomir, în nordul Ucrainei, potrivit Reuters. Anterior, acelaşi consilier anunţase că rachete Iskander au fost lansate asupra Ucrainei din Belarus la ora locală 17:00.

Ministrul ucrainean de externe: Faptul că Rusia este deschisă la dialog fără precondiţionări – o victorie pentru Ucraina

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că delegaţia ţării sale se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus şi va asculta „ce are de spus Rusia”, iar faptul că Federaţia Rusă este deschisă la dialog fără precondiţionări reprezintă deja o victorie pentru Ucraina.

„Cred că faptul că Rusia este deschisă la dialog fără precondiţionări, fără ultimatumuri, fără cereri adresate Ucrainei este deja o victorie pentru Ucraina. În al doilea rând, apreciem toată susţinerea pe care am avut-o din partea prietenilor din lumea întreagă, dar noi luptăm, oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse. Azi am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război. Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo. Aşa că am fost de acord să trimitem o delegaţie la graniţa dintre Ucraina şi Belarus”, a arătat şeful diplomaţiei de la Kiev, într-o conferinţă pentru presa străină.

El a subliniat că negocierile nu se vor purta la Gomel, ci la graniţă.

„Nu vom merge la Gomel, un oraş din Belarus unde este o bază militară rusă. Ne vom întâlni la graniţă şi vom merge acolo să ascultăm ce are de spus Rusia. Mergem acolo fără discuţii prealabile, fără acorduri preliminare legat de ce va reieşi din aceste discuţii. Mergem acolo să ascultăm şi mergem să spunem ce credem noi despre acest război şi despre acţiunile Rusiei”, a adăugat el.

Totodată, ministrul ucrainean a spus că, până la momentul finalizării discuţiilor, preşedintele Lukaşenko l-a asigurat pe Zelenski că nu va exista nicio forţă militară belarusă care să acţioneze împotriva Ucrainei.

„Acesta este deja un câştig şi putem spera că Aleksandr Lukaşenko se va ţine de cuvânt”, a spus Kuleba.

Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile.

„Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat”, a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski.