CRIZA DIN UCRAINA: Manifestanţii evacuează clădirea primăriei Kievului

CRIZA DIN UCRAINA. Oponenţii puterii ucrainene au evacuat duminică sediul primăriei Kievului, unul din centrele mişcării de contestare ocupat din luna decembrie, ca urmare a eliberării protestatarilor arestaţi, constată AFP.

RomaniaTV.net
16 feb. 2014, 08:30
CRIZA DIN UCRAINA: Manifestanţii evacuează clădirea primăriei Kievului

CRIZA DIN UCRAINA. „Primăria este practic evacuată”, a declarat agenţiei franceze de presă Ruslan Andriiko, „comandantul” aşa-numitului „cartier general al revoluţiei”, instalat în primărie.

Câteva minute mai târziu, ambasadorul Elveţiei, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a intrat primul în clădirea evacuată.

„Elveţia, care prezidează OSCE, a fost invitată de către cele două părţi în conflict să participe la procesul de transfer al primăriei către autorităţile oraşului”, a declarat pentru presă ambasadorul Christian Schoenenberger, notează Agerpres.

Situată pe bulevardul central Kreşciatik, primăria a fost luată cu asalt în timpul unei manifestaţii uriaşe la 1 decembrie şi a fost transformată în „cartierul general al revoluţiei”, devenind un loc simbolic al mişcării de contestare, la fel ca Maidanul, piaţa centrală a Kievului, ocupată de simpatizanţii proeuropeni de la sfârşitul lunii noiembrie în urma virajului făcut de puterea ucraineană dinspre Uniunea Europeană către Rusia.

Clădirea – în care fuseseră înfiinţate o cantină şi un spital de campanie – găzduia la un moment dat până la 700 de manifestanţi care dormeau şi se încălzeau acolo.

Evacuarea a fost o condiţie-cheie pentru punerea în aplicare a legii de amnistie pentru 234 de protestatari, care au fost puşi în libertate vineri, dar care rămân inculpaţi pentru infracţiuni pasibile cu până la 15 ani de închisoare.