Criza din Ucraina. NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria

NATO a respins vineri cererea Rusiei privind retragerea trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în România şi Bulgaria.

21 ian. 2022, 21:25
Criza din Ucraina. NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria

NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria şi denunţă ideea sferelor de influenţă în Europa, a transmis purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, conform AFP.

„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre

Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta”, a explicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Citeşte şi: Ambasada SUA în România, reacţie dură privind criza din Ucraina. „Regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări”

NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria. „Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate”

NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei”, a mai precizat Oana Lungescu.

„Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective”, a conchis purtătorul de cuvânt al NATO, conform Agerpres.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Rusia trece la ameninţări la adresa Occidentului. „Va avea cele mai grave consecinţe”

NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria. Ce invocase Moscova

Potrivit sursei citate, Rusia a cerut SUA şi NATO garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est şi retragerea trupele şi echipamentelor militare desfăşurate în statele care au aderat la NATO după 1997.

Răspunzând vineri unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus, în ziua când la Geneva a avut loc o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi secretarul american de stat Antony Blinken.

Aproape 1.000 de soldaţi americani, 140 de militari italieni şi 250 de soldaţi polonezi sunt staţionaţi în România. Franţa a anunţat că este dispusă să trimită militari în România în cadrul unei eventuale sporiri a prezenţei NATO.

Bulgaria are la rândul său un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.