Criza din Ucraina. Rusia trece la ameninţări la adresa Occidentului. „Va avea cele mai grave consecinţe”

Moscova a ameninţat vineri Occidentul cu "cele mai grave consecinţe" dacă va continua să ignore "îngrijorările legitime" privind consolidarea militară a SUA şi NATO în Ucraina şi la graniţele Rusiei.

21 ian. 2022, 20:14
Criza din Ucraina. Rusia trece la ameninţări la adresa Occidentului. „Va avea cele mai grave consecinţe”

Criza din Ucraina ia amploare pe zi ce trece. Ministerul rus de Externe a transmis Statelor Unite să reacţioneze „pozitiv” în privinţa garanţiilor de securitate solicitate de Moscova, în caz contrar a subliniat că ignorarea îngrijorărilor legitimie ale Rusiei „va avea cele mai grave consecinţe”

„Acest lucru poate fi evitat dacă Washingtonul reacţionează pozitiv la propunerile noastre de acord privind garanţiile de securitate, la care sperăm să primim un răspuns scris din partea SUA articol cu articol săptămâna viitoare”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Ambasada SUA în România, reacţie dură privind criza din Ucraina. „Regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări”

Oficialii ruşi au subliniat că această poziţie i-a fost transmisă şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care s-a întâlnit vineri la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Antony Blinken a fost clar informat că a ignora în continuare îngrijorările legitime ale Rusiei legate în principal de exploatarea militară în derulare de către SUA şi aliaţii lor din NATO a teritoriului Ucrainei, în contextul unei mobilizări la scară largă a unor forţe şi mijloace ale Alianţei în apropierea frontierelor noastre, va avea cele mai grave consecinţe”, a precizat Moscova.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, Rusia a insistat asupra „stabilirii unui dialog direct” între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde războiul început în 2014 a făcut peste 13.000 de morţi.

Criza din Ucraina. Rusia trece la ameninţări. Serghei Lavrov: „‘Nu ştiu dacă suntem pe calea cea bună”

Conform Moscovei, Blinken şi Lavrov au constatat că relaţiile ruso-americane „sunt într-o stare nesatisfăcătoare” şi au convenit să continue „normalizarea funcţionării” misiunilor lor diplomatice, afectate de seriile de expulzări reciproce şi de probleme privind vizele.

„Rusia este în favoarea reluării unei prezenţe diplomatice depline pe o bază reciprocă”, a adăugat diplomaţia de la Moscova, cerând în acelaşi timp „restituirea rapidă a bunurilor diplomatice ruse confiscate de autorităţile americane”.

Blinken şi Lavrova au anunţat că, după ce Rusia va avea primi din partea SUA săptămâna viitoare răspunsurile la solicitările ei cu privire la arhitectura de securitate europeană, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel, fără a exclude şi o posibilă întâlnire ulterioară între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.

”Nu ştiu dacă suntem pe calea cea bună, voi şti când vom avea răspunsul” din partea SUA, a declarat Lavrov, subliniind că deocamdată a convenit cu Blinken că ”un dialog rezonabil este necesar” astfel încât ”emoţia să scadă”.

”Nu aveam aşteptări asupra unui progres major astăzi, dar cred că acum suntem pe drumul cel bun pentru a înţelege preocupările şi poziţiile fiecăruia”, a rezumat la rândul secretarul de stat american desfăşurarea discuţiei sale cu ministrul de externe rus.

În decembrie, Moscova a cerut Washingtonului în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est. În reacţiile lor, oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile aceste solicitări ale Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.

Antony Blinken a reafirmat vineri că Rusia se va confrunta cu un răspuns sever şi rapid în cazul unei acţiuni militare contra Ucrainei.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Rusia aşteaptă un răspuns de la SUA la revendicările sale. „Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris”


loading...
Partenerii noștri