CRIZA din UCRAINA: Opoziţia cere REDUCEREA atribuţiilor preşedintelui până la o FUNCŢIE ONORIFICĂ

Opoziţia proeuropeană din Ucraina solicită modificări constituţionale pentru limitarea atribuţiilor preşedintelui Viktor Ianukovici în contextul negocierilor pentru depăşirea gravei crize politice.

RomaniaTV.net
04 feb. 2014, 19:20
CRIZA din UCRAINA: Opoziţia cere REDUCEREA atribuţiilor preşedintelui până la o FUNCŢIE ONORIFICĂ

Liderii opoziţiei cer Parlamentului ucrainean revenirea la foste prevederi constituţionale, o situaţie care ar conduce la reducerea statutului preşedintelui la unul onorific.

Opoziţia cere ca preşedintele să nu mai poată decide numirea prim-ministrului şi a guvernatorilor regionali.

„Una dintre soluţii ar fi redistribuirea atribuţiilor deţinute de autorităţi”, a explicat unul din liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

Trebuie să facem modificări rapid şi să revenim la constituţia din 2004, pentru a reduce puterile preşedintelui„, a declarat liderul naţionalist Oleh Tiahnibok.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.