CRIZA DIN UCRAINA: Parlamentul discută despre noi CONCESII către opozanţii proeuropeni

Parlamentul ucrainean urmează să discute miercuri despre noi posibile concesii din partea puterii către opoziţia proeuropeană, inclusiv o amnistiere a unor manifestanţi încarceraţi, în vederea dezamorsării crizei care afectează ţara de la sfârşitul lui noiembrie.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 12:27
CRIZA DIN UCRAINA: Parlamentul discută despre noi CONCESII către opozanţii proeuropeni

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton urmează să evoce o soluţie politică a crizei împreună cu preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, în pofida faptului că preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe europeni să nu se amestece.

Puterea ucraineană a făcut deja paşi înapoi, marţi, odată cu demisia Guvernului şi abrogarea unor legi considerate represive. Aceste evoluţii l-au determinat pe vicepreşedintele american Joe Biden să salute „progresele” înregistrate în Ucraina, într-o convorbire telefonică purtată cu Ianukovici, pe care l-a îndemnat să acţioneze în vederea „unităţii”, potrivit Mediafax.

Canada a anunţat că liderii ucraineni implicaţi în reprimarea manifestaţiilor au interdicţia să pătrundă pe teritoriul său, fără să precizeze numărul sau identitatea acestora.

În ceea ce pare să fie o nouă concesie făcută adversarilor politici, şeful statului ucrainean a acceptat plecarea premierului Mikola Azarov şi a tuturor miniştrilor săi. Guvernul actual, care va fi condus provizoriu de către vicepremierul Serghei Arbuzov, continuă să gestioneze afacerile curente, până la formarea unei noi echipe. Opoziţia a refuzat oferta lui Ianukovici de a-i preda frâiele Guvernului unuia dintre liderii vocali ai mişcării de contestare, Arseni Iaţeniuk.

În stradă tensiunea a scăzut, după confruntările din ultimele zile. Însă opozanţii rămân mobilizaţi în centrul Kievului, sub supravegherea unor contestatari înarmaţi cu bâte de baseball, în pofida unor temperaturi de aproximativ minus zece grade Celsius. În afara capitalei, sediile administraţiei din aproape jumătate dintre regiuni sunt ocupate de către contestatari, care reclamă plecarea de la putere a guvernatorilor numiţi de către şeful statului.

Şefi de Guvern din cadrul Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) urmează să se întâlnească miercuri seara pentru a încerca să definească o poziţie comună faţă de criza ucraineană.