Criza din Ucraina. Rusia aşteaptă un răspuns de la SUA la revendicările sale. „Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris”

Statele Unite au primis că vor oferi un răspuns în scris privind revendicările Rusiei care vrea retragerea NATO din Europa de Est. Anunţul a fost făcut de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, ca urmare a negocierilor purtate la Geneva cu omologul său american Antony Blinken.

21 ian. 2022, 17:22
Criza din Ucraina. Rusia aşteaptă un răspuns de la SUA la revendicările sale. „Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris”

Criza din Ucraina a fost principalul subiect al discuţiilor purtate de şeful diplomaţiei ruse cu secretarul american de Stat. Cei doi oficiali au convenit că este „prematur” un nou summit Biden-Putin.

”Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris săptămâna viitoare propunerilor noastre”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit News.ro.

Ministrul rus de Externe a anunţat că a convenit împreună cu omologul său american că sunt „de acord că este necesar un dialog rezonabil” pentru ca „emoţia să scadă”.

Serghei Lavrov şi Antony Blinken au stabilit că este „prematur” un nou summit între preşedinţii rus Vladimir Purtin şi american Joe Biden.

”Nu ştiu dacă ne aflăm pe calea cea bună. Voi şti asta atunci când vom avea un răspuns”, a mai declarat Serghei Lavrov, conform sursei citate.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă

Şeful diplomaţiei ruse a dat asigurări că Moscova nu a „ameninţat niciodată, dar niciodată, nicăieri, poporul ucrainean”, a denunţat din nou puterea de la Kiev drept ”rusofobă” şi a reproşat NATO faptul că consideră Ucraina ca ”aparţinând zonei sale de influenţă”.

Întrevederea dintre Lavrov şi Blinken care a avut loc la Palatul din Geneva este considerată ultimul pas în doi al unui intens balet diplomatic care a început cu două discuţii între Vladimir Putin şi Joe Biden în decembrie, transmite agenţia AFP.

Citeşte şi: Rusia cere ca trupele NATO să părăsească România şi Bulgaria. Şedinţă de urgenţă la Cotroceni

Oficialii de la Washington consideră că perspectiva unei incursuni militare ruse în Ucraina este tot mai probabilă, după desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană.

De cealaltă parte, Moscova dezminte orice intenţie belicoasă, însă condiţionează o dezescaladare de adoptarea unor tratate care să garanteze o ne-extindere a NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

Occidentul a respins aceste revendicări pe care le-a catalogat drept inacceptabile.

Serghei Lavrov a dat tonul la începutul discuţiilor cu omologul său american Antony Blinken. Şeful diplomaţiei ruse a declarat că nu se aşteaptă la ”progrese majore” cu secretarul american de Stat.

Oficialul american a ameninţat, la rândul său, cu o reacţie ”unită, rapidă şi dură” a Washingtonului şi aliaţilor acestuia în cazul unei invazii ruse a Ucrainei. Însă Blinken a dat asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Vasile Dîncu: „Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război”