Criza din Ucraina: Rusia MIZEAZĂ pe cartea DESTABILIZĂRII regiunilor estice

Moscova instigă la violenţă şi orchestrează destabilizarea regiunilor estice ale Ucrainei, este de părere ministrul de Externe britanic, William Hague, referindu-se la recentele acţiuni ale proruşilor care au ocupat încă o clădire a poliţiei dintr-un oraş din estul Ucrainei.

14 apr. 2014, 17:42
Criza din Ucraina: Rusia MIZEAZĂ pe cartea DESTABILIZĂRII regiunilor estice

Rusia joacă pe cartea destabilizării în Ucraina, und forţele proruse au preluat în ritm rapid clădiri ale poliţiei din estul ţării.

Aceste acţiiuni a determinat unele oficialităţi europene să afirme că Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina. Astfel, forţele proruse din Ucraina vizează destabilizarea celor mai vulnerabile regiuni din Estul Ucrainei, unde proruşii par a fi mai influenţi.

Faţă de aceste evoluţii, mai multe voci occidentale europene au acuzat Rusia de „destabilizare deliberată” a Ucrainei. Sosit la Luxembourg pentru întrevederi cu omologii săi din Uniunea Europeană, ministrul de Externe britanic, William Hague, a făcut apel la „un răspuns internaţional unit şi clar” la cele mai recente provocări ale proruşilor şi, implicit, ale Moscovei. Luni, de pildă, separatiştii proruşi nu părăsiseră un sediu al poliţiei, în ciuda faptului că ultimatumul ce li se dăduse pentru a părăsi clădirea expirase.

Hague le-a cerut oficilităţilor europene să adopte sancţiuni economice şi mai ferme împotriva Rusiei, dacă Moscova va continua să submineze ţara vecină. Moscova, ca de obicei, a negat că a orchestrat ultimul val de capturare a clădirilor Poliţiei şi a altor clădiri publice în estul Ucrainei.

Hague a mai spus că protestele proruşilor din aceste regiuni sunt „lipsite de credibilitate”. „Nu există nicio îndoială asupra faptului că aceste acţiuni su fost planificate şi puse în practică de Rusia. Au toate caracteristicile unei acţiuni deliberate şi premeditate de violare a independenţei şi suveranităţii Ucrainei”, a mai spus Hague, potrivit The Telegraph.

Separatiştii proruşi au ignorat, luni, un ultimatum de a părăsi clădirile guvernamentale pe care le-au ocupat în estul Ucrainei, în timp ce alt grup de rebeli ocupa clădiri ale poliţiei. Rebelii proruşi din Slaviansk au cerut ajutorul Moscovei.

Pe de altă parte, preşedintele interimar Oleksander Turcinov face mişcări surprinzătoare, care i-ar pune la îndoială bunele sale intenţii. Astfel, chair dacă Turcinov declara, luni, că ofensiva împotriva rebelilor continuă, el l-a demis pe şeful securităţii însărcinat cu această operaţiune, ceea ce ar putea însemna că există unele neînţelegeri în culise, între noii lideri de la Kiev.

Un alt pas riscant pe care ar urma să îl facă Turcinov, ar fi desfăşurare a unui refrendum asupra viitorului stat  ucrainean, eventual simultan cu alegerile prezidenţiale din 25 mai.