Ucraina: Ultimatumul dat manifestanţilor proruşi a expirat. Operaţiune ANTITERORISTĂ a fost aprobată

Ultimatumul dat de autorităţile de la Kiev manifestanţilor proruşi din oraşul Slaviansk de a elibera clădirile administrative ocupate şi de a preda armele a expirat luni dimineaţă, la ora locală 09.00, dar nu sunt semne că rebelii s-ar fi conformat, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 apr. 2014, 12:18
Ucraina: Ultimatumul dat manifestanţilor proruşi a expirat. Operaţiune ANTITERORISTĂ a fost aprobată

UPDATE: Manifestanţii pro-ruşi din oraşul Makeevka au luat decizia de organizare a unui referendum. Între timp, preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a semnat planul antitero adoptat de Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al ţării.

Un drapel rusesc flutura luni dimineaţă deasupra sediului poliţiei, una din cele două clădiri oficiale ocupate de manifestanţii proruşi, în timp ce persoane mascate continuă să ridice baricade din saci cu nisip în faţa imobilului, după cum relatează, din teren, reporterul agenţiei de presă menţionate.

Un camion a apărut aducând mai multe anvelope cu care aceştia intenţionează să-şi consolideze baricadele.

Noaptea de duminică spre luni, înainte de expirarea ultimatumului, a trecut în linişte la Slaviansk, relevă RIA Novosti.

Preşedintele ucrainean interimar Aleksandr Turcinov a anunţat o operaţiune antiteroristă la scară largă, cu implicarea forţelor armate, în legătură cu evenimentele din estul ţării, după ce duminică unităţi ale poliţiei ucrainene şi SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) au declanşat o operaţiune specială la Slaviansk, unde manifestanţii proruşi au ocupat clădiri administrative.

La marginea oraşului s-au auzit împuşcături, iar elicopterele au survolat spaţiul aerian deasupra acestui mic oraş din regiunea Doneţk. Surse din cadrul rebelilor proruşi au declarat că militarii trimişi de Kiev provin în majoritate din vestul naţionalist al Ucrainei. Trupele speciale Berkut din Doneţk au refuzat anterior să participe la reprimarea revoltei.

Tensiunile au escaladat de mai bine de o săptămână în sud-estul Ucrainei, unde manifestanţi proruşi cer organizarea unui referendum pe tema federalizării ţării.