Criza din Ucraina. Ţările baltice trimit Kievului arme antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA

Ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - vor trimite în Ucraina rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în Statele Unite. De asemenea, Cehia a anunţat că are în plan să livreze muniţie de artilerie în sprijinul armatei ucrainene.

21 ian. 2022, 22:05
Criza din Ucraina. Ţările baltice trimit Kievului arme antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA
foto: Twitter

Miniştrii Apărării din Ţările baltice au anunţat, printr-o declaraţie comună, că vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiariene, transmite Reuters. Totodată, ministrul Apărării din Cehia, Jana Cernochova, a anunţat că va propune Guvernului de la Praga să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei

„În lumina creşterii presiunii militare a Rusiei în Ucraina şi în regiune, ţările baltice au decis să răspundă nevoilor Ucrainei şi să furnizeze un ajutor suplimentar pentru apărare

Acest ajutor va întări capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi populaţia în caz de agresiune rusă”, se menţionează în comunicatul comun.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din România şi Bulgaria

Mai mult, Republica Cehă a ales muniţia de calibrul 152 milimetri de pe lista de provizii solicitate de Guvernul ucrainean. Ministrul ceh alApărării a precizat că mai multe detalii despre acest transport vor fi furnizate după ce Cabinetul va valida propunerea, miercuri.

Potrivit Digi24, Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania rachete antiaeriene Stinger.

„Sperăm cu sinceritate că Ucraina nu va trebui să utilizeze aceste arme”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Citeşte şi: Ambasada SUA în România, reacţie dură privind criza din Ucraina. „Regimul Putin este agresiv şi se bazează pe ameninţări”

Departamentul de Stat al SUA a permis Lituaniei, Letoniei şi Estoniei să trimită rachete fabricate în SUA şi alte arme Ucrainei, au declarat miercuri trei surse cu cunoştinţe despre această decizie.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat, vineri, că mai multe livrări de asistenţă pentru securitate către Ucraina sunt programate în viitoarele săptămâni.