CRIZA din UCRAINA: UE ia în considerare sancţiuni împotriva celor responsabii de represiunea din Ucraina

Uniunea Europeană ia în considerare sancţiuni împotriva celor responsabili de represiunea din Ucraina, au anunţat miercuri Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit Agerpres. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor avea joi, la Bruxelles, o reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei, a anunţat un oficial al UE.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 11:24
CRIZA din UCRAINA: UE ia în considerare sancţiuni împotriva celor responsabii de represiunea din Ucraina

Şefa diplomaţiei europene a convocat pentru miercuri o reuniune a ambasadorilor Uniunii Europene care se ocupă de probleme de securitate, în cadrul căreia ‘toate opţiunile vor fi luate în considerare, inclusiv sancţiuni împotriva celor responsabili pentru represiune şi încălcări ale drepturilor omului’, a indicat Ashton într-un comunicat.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat speranţa că guvernele Uniunii Europene se vor putea pune urgent de acord pentru a adopta sancţiuni împotriva celor responsabili pentru violenţele şi utilizarea excesivă a forţei în Ucraina.

‘Este clar că UE va răspunde la orice deteriorare pe teren. Prin urmare, ne aşteptăm să fie vizate măsuri ţintite împotriva celor responsabili de violenţe şi de utilizarea excesivă a forţei, măsuri care pot fi convenite de statele noastre membre ca o chestiune de urgenţă’, a precizat Barroso într-un comunicat.

‘Facem apel la toate părţile să pună capăt imediat violenţei şi să se angajeze într-un dialog semnificativ, răspunzând la aspiraţiile democratice ale poporului ucrainean’, a adăugat oficialul european.

Cel puţin 25 de persoane au murit şi o mie au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre forţele de ordine şi protestatarii care refuză să părăsească Piaţa Independenţei din Kiev. În capitala Ucrainei, autorităţile au decretat stare de asediu: şcolile sunt închise, metroul nu circulă, iar intrările în oraş au fost restricţionate. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a decretat o zi de doliu naţional joi în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în timpul violenţelor de la Kiev.