Ucraina, în pragul REVOLUŢIEI. Numărul morţilor a ajuns la 26. Un JURNALIST a fost ÎMPUŞCAT – LIVE VIDEO

CRIZA DIN UCRAINA. Cel puţin 26 de persoane au murit şi o mie au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre forţele de ordine şi protestatarii care refuză să părăsească Piaţa Independenţei din Kiev. În capitala Ucrainei, autorităţile au decretat stare de asediu: şcolile sunt închise, metroul nu circulă, iar intrările în oraş au fost restricţionate. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a decretat o zi de doliu naţional joi în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în timpul violenţelor de la Kiev.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 06:31

UPDATE 16:04 Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la Uniunea Europeană să ‘angajeze’ începând de joi sancţiuni ‘precise’ şi ‘rapide’ împotriva responsabililor de ‘violenţe poliţieneşti inacceptabile’ din Ucraina, a anunţat miercuri Palatul Elysee într-un comunicat, preluat de AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 15:21 Oferta Uniunii Europene pentru Ucraina, de asociere politică şi integrare economică, rămâne valabilă şi nu reprezintă obiectivul final în cooperarea noastră, afirmă miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat de presă în care a făcut apel totodată la încetarea imediată a violenţelor din Ucraina, informează Agerpres.

UPDATE 15:20 Ministerul de Externe al Ucrainei i-a îndemnat miercuri pe diplomaţii străini să evalueze obiectiv situaţia din ţară, conform unei declaraţii a diplomaţiei ucrainene, citate de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

‘În acest moment decisiv aşteptăm o poziţie de maximă răspundere din partea partenerilor internaţionali ai Ucrainei, în primul rând în ceea ce priveşte evitarea unor acţiuni care, într-un fel sau altul, să contribuie la escaladarea în continuare a conflictului intern în Ucraina’, se spune în declaraţie.

UPDATE 15:18 Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat miercuri violenţele sângeroase din Ucraina, cerând ‘o anchetă urgentă şi independentă’, potrivit Agerpres.

‘Condamn ferm crimele şi cer guvernului şi manifestanţilor să acţioneze pentru dezamorsarea tensiunilor şi pentru a găsi rapid o soluţie paşnică la criză. Fac apel, de asemenea, la o anchetă urgentă şi independentă pentru a stabili faptele şi responsabilităţile’, a declarat Navi Pillay într-un comunicat citat de AFP.

UPDATE 13:24 Premierul Victor Ponta a transmis în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri un apel către autorităţile de la Kiev pentru a găsi soluţii de rezolvare fără violenţă a crizei din Ucraina, subliniind că România are pe acest subiect o poziţie absolut coordonată cu cele ale UE şi SUA, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:18 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a decretat o zi de doliu naţional joi în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în timpul violenţelor de la Kiev, informează Agerpres.

UPDATE 13:16 Uniunea Europeană ia în considerare sancţiuni împotriva celor responsabili de represiunea din Ucraina, au anunţat miercuri Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit Agerpres.

Şefa diplomaţiei europene a convocat pentru miercuri o reuniune a ambasadorilor Uniunii Europene care se ocupă de probleme de securitate, în cadrul căreia ‘toate opţiunile vor fi luate în considerare, inclusiv sancţiuni împotriva celor responsabili pentru represiune şi încălcări ale drepturilor omului’, a indicat Ashton într-un comunicat.

UPDATE 13:14 Rusia a denunţat miercuri o ‘tentativă de lovitură de stat’ în Ucraina şi a declarat că ‘cere’ liderilor opoziţiei din această ţară să pună capăt violenţelor, relatează AFP. ‘În fond, este vorba de o tentativă de lovitură de stat’, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Mai mult, şi premierul interimar ucrainean Serghei Arbuzov a declarat că evenimentele de la Kiev reprezintă o încercare de acaparare a puterii prin forţă, potrivit Agerpres.

‘Atât societatea, cât şi guvernul condamnă cu fermitate orice manifestare a violenţei. Aceasta nu este o manifestare a democraţiei şi poziţiei civice. Este o manipulare a conştiinţei cetăţenilor şi o încercare de preluare a puterii prin forţă’, a declarat Arbuzov.

UPDATE 12:05 Diplomaţi francezi, germani şi polonezi purtau consultări miercuri dimineaţă cu privire la Ucraina, unde violenţele au făcut cel puţin 25 de victime în cursul nopţii, cu câteva ore înainte de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysee, potrivit unei surse diplomatice franceze, citată de AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 12:03 Ministerul de Interne din Ucraina susţine că victimele revoltelor de la Kiev ar fi putut fi ucise de către radicali, pentru că forțele de securitate ale țării nu au folosit arme de foc, informează Russia Today.

UPDATE 11:36 Având în vedere recentele evenimente din Ucraina, cu precădere din capitala Kiev, unde s-a înregistrat o escaladare fără precedent a violenţelor, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Ucrainei de a evita prezența în zonele în care se desfășoară manifestații. În contextul recentelor evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomandă insistent cetăţenilor români să nu participe la aceste acţiuni.

UPDATE 11:33 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acuzat miercuri opoziţia de lansarea unei ‘insurecţii’, în contextul în care confruntările şi asaltul forţelor speciale s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi în centrul Kievului, ocupat de opoziţie, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:06 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat ‘şocat’ de escaladarea violenţelor la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky, citat de RIA Novosti.

‘Secretarul general este şocat şi profund îngrijorat de escaladarea violenţelor în capitala Ucrainei, Kiev, care a condus la noi victime. El solicită ambelor părţi să-şi dubleze eforturile pentru a face loc unor măsuri pozitive, inclusiv amnistierea protestatarilor arestaţi şi eliberarea clădirilor publice ocupate de către manifestanţi’, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt menţionat, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:04 Autorităţile ucrainene sunt axate pe pace şi pe continuarea dialogului cu opoziţia, iar violenţele, care au condus în ultimele 24 de ore la vârsare de sânge, nu mai pot fi numite ‘proteste paşnice’, se menţionează într-o declaraţie făcută publică miercuri de grupul de lucru pentru rezolvarea crizei politice din ţară, o structură formată pe lângă preşedinţia ucraineană, relatează Itar-Tass, potrivit Agerpres.

UPDATE 09:57 Forţe radicale blochează punctele de control de la granița cu Ucraina, a precizat o sursă din cadrul controlului de frontieră din Ucraina, citată de agenția de știri Interfax. Aproximativ 40 de persoane au blocat drumul în apropiere de granița dintre Ucraina şi Polonia, stivuind anvelope și alte obiecte pentru a interfera cu trecerea vehiculelor.

UPDATE 09:35 Biserica Ortodoxă Ucraineană a cerut guvernului și opoziției să înceapă un dialog și să pună capăt violențelor din Kiev, care au dus deja țara „la un pas de o catastrofă națională”, potrivit unei declarații de pe site-ul Bisericii.

UPDATE 08:46 Ministrul Sănătăţii ucrainean a declarat că 241 de persoane au fost spitalizate, inclusiv 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti, potrivit BBc.

CRIZA DIN UCRAINA. Imagini apocaliptice în Piaţa Independenţei din Kiev, unde corturile protestatarilor au fost incendiate, iar confruntările dintre cele două tabere au dus la formarea unui cerc de foc în centrul capitalei Ucrainei. În timp ce luptă să-şi păstreze teritoriul, manifestanţii cântă imnul naţional şi se roagă în cor.

Cel puţin 25 de persoane au murit la Kiev, printre victime numărându-se şi nouă poliţişti, dar şi un jurnalist care a fost bătut şi apoi împuşcat, decedând apoi la spital.

În toiul violenţelor, unul dintre liderii Opoziţiei s-a deplasat la Preşedinţie, în încercarea de a negocia cu Puterea. Preşedintele Viktor Ianukovici a rămas însă de neclintit: reprimarea violenţelor din piaţă va continua.

Astfel, şeful statului ucrainean ignoră rugăminţile şi avertizările lansate de cancelariile din toată lumea, inclusiv de cea de la Bucureşti. Autorităţile române au cerut încetarea violenţelor, iar preşedintele Traian Băsescu a asemănat revolta de la Kiev cu revoluţia din decembrie 1989.

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a contactat telefonic pe Ianukovici, pentru a retrage forţele de ordine de pe străzile Kievului.

Bilanţul morţilor şi răniţilor creşte de la o oră la alta, iar spitalele se plâng că nu pot face faţă sutelor de răniţi ajunşi la Urgenţe. De altfel, cei în stare gravă aşteaptă cu orele să fie eliberată o sală de operaţie.

Mai multe vehicule ale armatei au fost mobilizate în apropiere de centrul Kievului, în încercarea de a evacua Euromaidanul, aşa cum numesc protestatarii Piaţa Independenţei. Poliţiştii aruncă cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene, în timp ce manifestanţii ripostează cu cocktailuri Molotov şi petarde. Manifestanţii cer în continuare demisia preşedintelui.

CRIZA din UCRAINA: Manifestanţii au luat cu ASALT sediile ADMINISTRAŢIEI şi POLIŢIEI VIDEO

„Fac apel la Ianukovici, în calitate de preşedinte al Ucrainei. Ar trebui să declanşeze alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare. Sunt convins că astfel tensiunea din societate va scădea”, a declarat Vitali Klitschko, lider al opoziţiei din Ucraina.

Acestea sunt cele mai grave violenţe înregistrate în ultimele trei săptămâni. În Kiev şi în alte oraşe au fost incendiate mai multe clădiri. Casa Sindicatelor, transformată în cartier general al manifestaţiilor din centrul Kievului, a fost incendită noaptea trecută.

În cursul zilei de ieri, un grup de activişti a preluat controlul asupra clădirii partidului aflat la putere. Oficialii aflaţi în interior abia au scăpat. Manifestanţiile s-au extins şi în alte oraşe din ţară. În Liov, al doilea oraş din Ucraina ca mărime, protestatarii au luat cu asalt clădirea administraţiei regionale şi sediul poliţiei şi au preluat controlul asupra unui depozit de armament şi muniţie.

Violenţele au izbucnit în ziua în care Parlamentul de la Kiev trebuia să discute revenirea la Constituţia din 2004, care ar limita prerogativele preşedintelui.

Protestele antiguvernamentale au început în luna noiembrie a anului trecut după ce preşedintele Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.