CRIZA din Ucraina: Unul dintre „comandanţii” Maidanului, numit şef al Băncii Centrale

Unul dintre aşa-numiţii comandanţi ai manifestanţilor care s-au confruntat cu forţele de ordine în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, deputatul Stepan Kubiv, a fost numit luni de legislativul ucrainean (Rada Supremă) în funcţia de şef al Băncii Centrale, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 19:06
CRIZA din Ucraina: Unul dintre „comandanţii” Maidanului, numit şef al Băncii Centrale

El face parte din partidul Batkivşcina (Patria), formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko. ‘Promit muncă multă şi transparenţă în activităţile Băncii Naţionale, astfel încât să putem spune că Ucraina este o mare piaţă, o platformă pentru investiţii, că aici sunt oameni oneşti şi se pot depune bani în băncile noastre’, a spus Kubiv, care a condus banca ucraineană Kredobank.

Deputaţii au votat mai întâi pentru destituirea lui Igor Sorkin şi apoi pentru numirea lui Kubiv, decizia înscriindu-se în procesul de epurare a fostului regim condus de preşedintele Viktor Ianukovici, care se ascunde într-o locaţie necunoscută după ce a fost nevoit să fugă din capitala Kiev pentru a nu cădea în mâinile protestatarilor. Legislativul ucrainean a numit în ultimele zile foşti opozanţi în funcţii precum cele de ministru de interne, şef al forţelor de securitate sau procuror general. Fostul premier Iulia Timoşenko a cerut Parlamentului de la Kiev să-i includă pe liderii Maidanului în guvernul provizoriu.

Preşedintele Radei Supreme, desemnat şi preşedinte interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a avertizat că ţara se găseşte în pragul falimentului, în timp ce noul guvern de la Kiev a anunţat că are nevoie de un ajutor financiar în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a stabiliza situaţia economică şi pentru a organiza alegerile prezidenţiale anticipate programate pentru data de 25 mai.

Potrivit vice-ministrului ucrainean de finanţe, Iuri Kolobov, noile autorităţi de la Kiev au propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor. Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să studieze diferite opţiuni de asistenţă, cu condiţia întocmirii unui program complet de reforme, şi a precizat că semnarea Acordului de Asociere, refuzată în luna noiembrie de Ianukovici, este în continuare de actualitate.