UCRAINA. Oleksandr Turcinov, desemnat PREŞEDINTE INTERIMAR

Preşedintele parlamentului ucrainean Olexandr Turcinov va asigura preşedinţia interimară a Ucrainei în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, relevă o rezoluţie votată duminică de către deputaţii de la Kiev.

RomaniaTV.net
23 feb. 2014, 11:57
UCRAINA. Oleksandr Turcinov, desemnat PREŞEDINTE INTERIMAR

Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele parlamentului să-şi asume funcţia de şef al statului în caz de vacantare a puterii. Alegerile prezidenţiale anticipate au fost stabilite pentru data de 25 mai.

Tot sâmbătă, Olexandr Turcinov le-a cerut deputaţilor ca până marţi să formeze o nouă majoritate şi un guvern de uniune naţională.

Totodată, parlamentul ucrainean a votat duminică pentru demiterea ministrului de externe Leonid Kojara, un fost colaborator apropiat al lui Viktor Ianukovici, şi pentru confiscarea reşedinţei private a lui Ianukovici situate în apropiere de Kiev.

Vezi şi PRIMELE IMAGINI cu fuga lui Viktor Ianukovici de la reşedinţa administraţiei prezidenţiale VIDEO

Fostul procuror general al Ucrainei şi fostul ministru de Interne vor fi arestaţi

Actualul procuror general al Ucrainei, Oleh Mahniţki, a anunţat duminică faptul că predecesorul său Viktor Pşonka şi fostul ministru Oleksander Klimenko vor fi arestaţi, relatează agenţia Reuters.

Evenimentele de sâmbătă au survenit după mai multe zile marcate de violenţe, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 80 de persoane. Partidele de opoziţie au control deplin asupra capitalei ucrainene.

Locul exact unde se află în prezent Ianukovici este necunoscut. Potrivit unor relatări de presă, poliţia de frontieră ucraineană l-a împiedicat pe Viktor Ianukovici să ajungă cu un avion privat la Moscova.

Baricadele din Piaţa Independenţei din Kiev sunt încă ridicate, iar mii de persoane au rămas în ‘EuroMaidan’ ascultând discursuri, cântece şi ceremonii religioase.