Premierul Kiril Petkov a respins în Parlament retragerea trupelor NATO din Bulgaria: „Bulgaria este un stat suveran şi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre”

Kiril Petkov, premierul Bulgariei, a susţinut vineri un discurs în Parlament, în afara ordinii de zi, după ce Rusia a cerut vineri retragerea trupelor străine ale NATO din două state membre, Bulgaria şi România, în cadrul tratatului pe care îl solicită pentru dezescaladarea crizei ucrainene.

21 ian. 2022, 15:41
Premierul Kiril Petkov a respins în Parlament retragerea trupelor NATO din Bulgaria: „Bulgaria este un stat suveran şi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre”

Petkov a respins cererea Rusiei de retragerea a trupelor NATO din Bulgaria şi România şi a cerut Moscovei o dezescaladare în criza în centrul căreia se află Ucraina.

„De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Ca atare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful guvernului bulgar.

„Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă li se aplică selectiv sau într-o măsură limitată”, a subliniat el.

„Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a insistat Petkov, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Florin Cîţu îl ameninţă cu excluderea din PNL pe primarul din Zlatna, care a semnat pentru suspendarea lui Iohannis: „Când oamenii acţionează împotriva partidului, nu rămân membri de partid”

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

O notă publicată vineri pe site-ul Ministerului rus de Externe menţiona că în propunerile sale de securitate, Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au devenit membre ale Alianţei Nord-Atlantice după 1997.

Partidul GERB-SDS a solicitat audierea premierului, ministrului apărării şi ministrului de externe în Adunarea Naţională, calificând cazul drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă