Criză diplomatică: Vladimir Putin vrea să se implice în ancheta uciderii unui gerogian

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, la Paris, că ţara sa este dispusă să ajute Germania în ancheta privind uciderea unui georgian la Berlin, caz care a provocat o criză diplomatică odată cu expulzarea a doi membri ai ambasadei ruse, relatează AFP.

10 dec. 2019, 06:43
Criză diplomatică: Vladimir Putin vrea să se implice în ancheta uciderii unui gerogian

 ucis în august în centrul Berlinului, a fost ”un luptător, foarte crud şi sângeros”, a precizat preşedintele rus în faţa presei, după summitul în format Normandia privind relansarea procesului de pace în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a menţionat că Moscova va expulza diplomaţi germani, un răspuns aşteptat, dar că nu este vorba de ”o criză” între cele două ţări. El a apreciat că ”nu este corect să fie expulzaţi diplomaţi care nu au nicio legătură” cu acest caz, potrivit Agerpres.

„Trebuie să găsim vinovaţii şi, cu cancelarul (Angela Merkel), vom face totul pentru a-i ajuta pe colegii noştri germani”, a adăugat el.

Pe 4 decembrie, Germania a anunţat că doi membri ai ambasadei ruse, căreia guvernul german îi reproşează că nu ”cooperează” în anchetă, urmau să părăsească ţara imediat, potrivit Agerpres.

Tornike K., cunoscut şi sub numele Zelimkhan Khangoshvili, a fost împuşcat de două ori în cap în luna august, în timp ce se îndrepta spre o moschee. El luptase alături de separatiştii anti-ruşi din Cecenia. Moscova a respins categoric implicarea statului rus în acest asasinat.