Criza economică reînvie obiceiurile din comunism. Românii se întorc la parizer şi margarină. Modalităţi prin care poţi să economiseşti la cumpărături

În faţa valului de scumpiri, românii încep, încet-încet, să revină la obiceiurile din vremea comunismului. Ţin, în cea mai mare parte a timpului, luminile stinse, reduc la maximum consumul de apă caldă, îşi raţionalizează alimentele sau le înlocuiesc cu altele de calitate inferioară.

16 oct. 2022, 14:27
Criza economică reînvie obiceiurile din comunism. Românii se întorc la parizer şi margarină. Modalităţi prin care poţi să economiseşti la cumpărături

Astfel, în loc de salam, de şuncă presată sau de muşchiuleţ file, mulţi români au revenit la parizer.

Criza economică reînvie obiceiurile din comunism. Românii se întorc la parizer şi margarină

Untul care a ajuns la preţuri astronomice a fost deja înlocuit, pe mesele românilor, de margarină. Totodată, consumatorii se orientează din ce în ce mai mult către produsele fabricate de lanţurile comerciale.

Observăm o creștere a vânzărilor de parizer în detrimentul celor de salam crud uscat sau al margarinei în detrimentul vânzărilor de unt„, spune reprezentantul unui retailer alimentar, potrivit Digi24.

Ne uităm la prețurile producției la poarta fabricii, prețurile producției industriale, creștere de 53%. Creștere de 300% la gaze, electric, carburanți„, atrage atenţia economistul Adrian Negrescu.

Modalităţi prin care poţi să economiseşti la cumpărături

Produsele din marca proprie a supermarketurilor

costă cu aproximativ 25% mai puţin decât produse similare produse de branduri celebre, iar retailerii garantează pentru calitatea acestora. Ba chiar, la unele produse, diferenţele de preţ sunt şi mai mari. Spre exemplu, kilogramul de făină marca proprie poate costa cu până la 45% mai puţin decât la producătorii de top. Un litru de ulei marcă proprie este cu 3 lei și 30 de bani mai ieftin decât unul de brand.

Citeste si Cum îţi creşte televizorul factura la curent. Greşeala pe care o fac toţi românii

O altă modalitate de economisire o reprezintă vânarea promoţiilor. Şi modul în care este organizată lista de cumpărături ajută la economisire.

Putem să ne gândim cu o săptămână înainte ce vrem să consumăm săptămâna viitoare și astfel să cumpărăm exact cantitatea de care avem nevoie. Putem să congelăm, să punem porții de legume fierte sau de supă în congelator„, recomandă Roxana Buzețelu, fondatoarea unei asociaţii de mediu.

Cardurile de fidelitate sunt și ele o alternativă de economisire. Unele carduri de fidelitate oferă reduceri semnificative la multe produse, în timp ce altele permit acumularea de puncte ce pot fi folosite la alte cumpărături.

Citeste si Ministrul Energiei le cere furnizorilor de electricitate să eşaloneze preţurile pentru persoanele care vor primi facturile la curent pe patru-cinci luni: „Nu se vor plăti penalităţi”