Criza energiei se adânceşte în Republica Moldova. Maia Sandu: „Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă”

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru Republica Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

22 nov. 2022, 16:01
Criza energiei se adânceşte în Republica Moldova. Maia Sandu: „Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă”

Criza energiei se adânceşte în Republica Moldova. „Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a subliniat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze”, a adăugat ea.

Citeşte şi: Emmanuel Macron, ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Maia Sandu: „Războiul pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze!”

„Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte şi: Bombardamentele trupelor ruseşti lasă Republica Moldova în beznă

„Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.