Criza Euthyrox continuă! Medicii şi farmaciştii impun restricţii de prescriere

Mai multe produse pentru pacienţii cu boli cronice, printre care şi Euthyrox, lipsesc de pe piaţă de câteva luni, deşi autorităţile declară constant că stocurile urmează să fie completate. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) au propus soluţii pentru deblocarea crizei medicamentelor lipsă. 

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 13:35
Criza Euthyrox continuă! Medicii şi farmaciştii impun restricţii de prescriere

Problemele invocate de autorităţi se învârt în jurul lipsei comenzilor ferme făcute la distribuitori prin trimiterea unor „comenzi justificate” – o solicitare în scris însoţită de „denumirea medicamentelor şi cantitatea acestora, precum şi seria, numărul şi data aferente unei prescripţii medicale” (ordin MS nr. 269/2017).

Citeşte şi: De ce nu se găseşte Euthyrox în farmacii. Explicaţiile ministrului Sănătăţii: „Producătorul aduce acelaşi stoc ca înainte de pandemie”

Astfel, aceste comenzi justificate pot fi realizate doar în cazul unei prescripții medicale compensate sau gratuite, care are serie și număr, nu și în cazul prescripțiilor medicale simple”, transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), într-un comunicat.

În ciuda asigurărilor, medicamentele nu se găsesc nici astăzi în depozitele distribuitorilor. Mai mult, conform unui comunicat recent al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România o parte din vină este aruncată asupra farmaciilor care „nu [..] iau precomenzi de la pacienți pentru medicamentele pe care nu le au pe stoc”, „astfel încât să fie comunicate distribuitorilor comenzi ferme de aprovizionare, în acord cu necesitatea pacienților.”

Citeşte şi: Vlad Alexandrescu, despre criza de Euthyrox: „Sper ca autorităţile să nu ne mai vândă gogoşi”

„Prin ceea ce comunică autoritățile, pacienții rămân cu impresia că depozitele din România sunt pline de medicamente care așteaptă să ajungă la ei, doar că farmaciile nu le comandă. Ori acest lucru este complet absurd și eronat și poate fi dovedit foarte ușor prin demersurile pe care farmaciile independente le realizează deja de mai bine de 5 luni de zile. Răspunsul distribuitorilor la solicitările lor zilnice rămâne același: nu avem pe stoc. Chiar și comenzile justificate sunt refuzate, ceea ce înseamnă că produsul nu se află pe piață. În cazurile fericite, distribuitorii au alocat farmaciei 2-3 cutii de Euthyrox, cantitate evident insuficientă„, a declarat farm. Sânziana Mardale, Președinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

Lipsa medicamentul Euthyrox dezvăluie o serie de probleme ale sistemului de sănătate şi medicii de familie şi farmaciştii independenți consideră că acum este momentul ca acestea să fie remediate. Ei sunt convinşi că este nevoie acum mai mult ca oricând de dialog şi de găsirea unor soluţii care să ajute la aprovizionarea constantă cu medicamentele necesare pacienţilor din România.