Criza facturilor ar putea aduce demiterea lui Virgil Popescu. Reacţia Guvernului: „Este strict atribuţia premierului”

USR, AUR, Ludovic Orban, dar şi partenerii de la PSD i-au cerut sau măcar sugerat premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe ministrul Virgil Popescu deşi acesta a supravieţuit unei moţiuni simple.

14 feb. 2022, 09:38
Criza facturilor ar putea aduce demiterea lui Virgil Popescu. Reacţia Guvernului: „Este strict atribuţia premierului”

Virgil Popescu este tot mai contestat atât în interiorul Coaliţiei de guvernare, cât şi de Opoziţie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, luni, în contextul apariţiei unor noi speculaţii privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului, că schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministrului, nefiind pus în discuţie un astfel de subiect.

”În urma apariţiei unor noi speculaţii privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului este împuternicit să facă următoarele clarificări: Schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministrului, nefiind  pus în discuţie un astfel de subiect”, a transmis Dan Cărbunaru.

Duminică, Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că decizia privind evaluarea activităţi miniştrilor aparţine premierului şi spune că nu îi poate „cere” acestuia „evidenţe”, afirmaţia fiind făcută în contextul în care a fost întrebat dacă va solicita demiterea ministrului Energiei, în situaţia în care acesta nu vine cu o propunere privind rezolvarea problemelor legate de criza preţurilor la electricitate şi gaze naturale.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Cauza tuturor problemelor e scumpirea energiei. De aici şi inflaţia şi scăderea nivelului de trai”

„Cel care face prima evaluare a miniştrilor este primul-ministru. Nu pot să-i cer evidenţe domnului prim ministru Nicolae Ciucă şi este un om cât se poate de înţelept şi responsabil”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seară, la Digi 24, întrebat dacă va solicita demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, în situaţia în care acesta nu vine cu o propunere privind rezolvarea problemelor legate de criza preţurilor din domeniu.

EXCLUSIV | George Simion, ultimatum pentru Nicolae Ciucă de a-l demite pe Virgil Popescu. „Vor fi 100.000 de oameni în stradă şi o să-l scoată ei din Guvern”

Ciolacu a menţionat că nu a discutat cu premierul despre schimbarea din funcţie a ministrului Energiei. Premierul Nicolae Ciucă a mai transmis un punct de vedere similar şi după nemulţumirile transmise, neoficial, de liberali, în privinţa ministurlui Muncii, Marius Budăi, în privinţa majorării pensiilor cu 40% şi renegocierea PNRR.

Florin Cîțu, președintele PNL, se arată şi el ușor nemulțumit față de ministrul energiei, liberalul Virgil Popescu. Președintele Senatului afirmă că așteptată soluții de la Popescu, în condițiile în care „este loc de mai bine” în activitatea sa, lucru valabil și pentru alți miniștri.  „Aștept soluțiile, să vină cu soluțiile. Virgil Popescu a venit cu soluții, așteptăm soluții în continuare, să vedem ce putem face. Bineînțeles, sunt discuții și în partid. Este loc de mai bine peste tot. Eu am spus despre toți miniștrii, nu doar despre Virgil, că aș vrea mai multe soluții și mai puțin pe la televizor. Eu aș vrea să vină la televizor când au ceva de spus. Mă uit foarte atent la performanța fiecărui ministru, mă uit la programul de guvernare. Dar, repet, aș vrea să văd miniștrii la televizor să vină să spună ce au făcut, nu ce vor să facă și nu îi lasă nu știu cine. Să vină să spună ce au făcut pentru români”, a declarat Cîțu, la Digi24.

Potrivit lui Cîțu, ministrul Popescu va merge în coaliție cu câteva propuneri și acolo se va decide politic pe tema măsurilor necesare pentru a gestiona criza prețurilor la gaze și energie electrică. Președintele PNL se arată încrezător că partenerii de coaliție nu vor vota moțiunea simplă depusă de USR împotriva lui Virgil Popescu. „Nu mă aștept să fie niciun vot pentru moțiune de la PSD, UDMR sau minorități”, a precizat Cîțu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ministerul Energiei va veni săptămâna aceasta cu o variantă finală a schemei de compensare pentru marii consumatori de energie. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că sunt analizate mai multe scenarii și pentru consumatorii casnici, după ce actuala schemă de compensare ajunge la final.

„Ministerul Energiei, Virgil Popescu, urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie. Urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a spus că urmează o nouă întâlnire a comitetului interministerial pentru energie, pentru a discuta măsuri concrete de la 1 aprilie, când expiră actuala schemă de compensare pentru consumatorii casnici.