Criză fără precedent de personal în HoReCa. Deficitul de forţă de muncă ajunge şi la 50% în staţiunile turistice

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România: Deficitul de forţă de muncă în HoReCa atinge şi 50% în staţiunile turistice. Peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.
Filip Stan
17 mart. 2025, 17:46
Criză fără precedent de personal în HoReCa. Deficitul de forţă de muncă ajunge şi la 50% în staţiunile turistice

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20 – 25% la nivel naţional, iar în oraşele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%, măsurile legislative şi de taxare a forţei de muncă fiind un impediment.

FPIOR precizează că, în România, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.

Salarii mici în HoReCa, se preferă străinii plătiţi prost

„Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă. Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol etc.”, a afirmat preşedintele FPIOR, Valentin Şoneriu, citat în comunicat.

În opinia patronatelor din HoReCa, măsurile legislative şi taxarea forţei de muncă pot crea dificultăţi semnificative între angajatori şi angajaţi. Impozitele mari şi birocraţia complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor. În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane. De aceea, este important ca legislaţia să fie clară şi stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât şi angajaţii, şi a crea un mediu de lucru mai eficient.

Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turişti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscută şi căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%. Deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiştilor şi, implicit, întreaga economie. Avem nevoie urgentă de soluţii eficiente, de la facilităţi fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare şi integrare a forţei de muncă. Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esenţial pentru România„, transmite secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Citește și

Câți bani face un bucătar profesionist în România. Orlando Zaharia de la ”Chefi la Cuțite” a dezvăluit cât câștigă lunar un chef: ”Poate să câștige cât vrea el”

Federaţia solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalităţii, inclusiv facilităţi fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini şi politici publice care să încurajeze revenirea forţei de muncă româneşti în ţară.

Este esenţial ca statul să înţeleagă impactul economic al acestui deficit şi să colaboreze cu mediul privat pentru soluţii durabile. Industria ospitalităţii este un motor important al economiei naţionale şi trebuie susţinută corespunzător„, a adăugat Şoneriu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.

Patronii din HORECA anunță un lanț de falimente ale unor afaceri românești. Antreprenorii cer scăderea impozitelor pe salarii

Tot INS arată că, în ianuarie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024, în timp ce media netă s-a situat la 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%. Pe ansamblu, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 11.437 lei, şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.877 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.292 lei) şi în hoteluri şi restaurante (3.321 lei).

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii. Federaţia are ca misiune reprezentarea membrilor în relaţia cu autorităţile centrale, protejarea şi promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel naţional şi internaţional.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici