Criza gunoaielor se amplifică! Prefectul a anunţat stare de alertă sanitară în Sectorul 1 DOCUMENT

Prefectura a anunţat vineri dimineaţă stare de urgenţă sanitară în Sectorul 1 timp de 30 de zile, situaţie fără precedent în România. Starea de alertă va intra în vigoare încă din această noapte, de la ora 00.00.

23 iul. 2021, 15:03
Criza gunoaielor se amplifică! Prefectul a anunţat stare de alertă sanitară în Sectorul 1 DOCUMENT

Criza gunoaielor ia amploare din nou în Bucureşti. Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat vineri că a fost aprobată declararea stării de alertă în Sectorul 1. ”Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă”, a transmis prefectul.

UPDATE: Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a luat vineri hotărârea de a declara stare de alertă, din 24 iulie, ora 00.00, la nivelul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti pe o durată de maxim 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri. Astfel, doar pe perioada stării de alert va fi făcută contractarea prin intermediul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1, de servicii de colectare, transport şi sortare a gunoiului menajer şi stradal în regim de maximă urgenţă de la operatori autorizaţi. De asemenea, autorităţile publice locale ale Sectorului 1 vor asigura posibilitatea continuării contractului de salubrizare de către Romprest, iar poliţia locală, alături de Poliţia Română, vor face controale privind depozitarea ilegală a deşeurilor. În plus, Primăria Sectorului 1 trebuie să elaboreze o strategie pe termen mediu pentru prevenirea apariţiei tipului de risc generat de eşecul serviciului public de salubrizare.

Hotărâre privind aprobarea instituirii stării de alertă şi a măsurilor ce vor fi luate pentru creşterea capacităţii de răspuns şi diminuarea impactului riscului general de eşecul serviciului public de salubrizare la nivelul Sectorului 1 al Capitalei.

Astfel, Măsurile ce vor fi luate în regim de urgenţă pentru creşterea capacităţii de răspuns şi diminuarea impactului riscului general de eşecul serviciului public de salubrizare de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1 sunt următoarele:

„- Contractarea prin intermediul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1, de servicii de colectare, transport şi sortare a gunoiului menajer şi stradal în regim de maximă urgenţă de la operatori autorizaţi numai pentru perioada stării de alertă şi cu respectarea normelor concurenţiale, a transparenţei, egalităţii de tratament şi a prevederilor legale referitoare la eficienţă, eficacitate şi legalitatea cheltuirii fondurilor publice.-

Stare de alertă în Sectorul 1

– Întocmirea unei strategii pe termen mediu de către autorităţile publice locale ale Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti privind prevenirea apariţiei tipului de risc generat de eşecul serviciului public de salubrizare la nivelul Sectorului 1.

– Compartimentele funcţionale cu atribuţii în domeniu din cadrul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1 vor informa Prefectul Municipiului Bucureşti în datele de 30 iulie, 6 august şi 13 august cu privire la stadiul întocmirii strategiei.

– Intensificarea controalelor/verificărilor privind depozitarea ilegală de deşeuri de către Poliţia Locală Sector 1 şi cu sprijinul Poliţiei Române.

– Poliţia Locală a Sectorului şi Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1 vor monitoriza zilnic şi vor trimite membrilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 şi Prefectului Municipiului Bucureşti informaţii periodice privind evoluţia situaţiei din teren, respective cantitatea de deşeuri colectate zilnic, cu defalcare pe fiecare operator, cantităţile de deşeuri predate către operatorii de gropi ecologice în vederea depozitării finale, numărul de procese-verbale de constatare a contravenţiilor întocmite de Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 cu privire la nerespectarea legislaţiei în domeniul gestionării deşeurilor de către operatorii economici şi populaţie.

– Autorităţile publice locale ale Sectorului 1 vor asigura posibilitatea continuării contractului de salubrizare de către Compania Romprest Service S.A.”, conform deciziei CLSU Sector 1.

 

UPDATE: „Există atribuţia primarului de sector în ceea ce priveşte colectarea şi selectarea şi există atribuţia primarului general în ceea ce priveşte tratarea şi depozitarea. Am consumat foarte mult timp în discuţiile pentru a stabiliza problema gropii de gunoi la care Bucureştiul să ducă gunoaiele în mod legal. Consiliul General, săptămâna trecută, a votat hotărârea de consiliu pentru înfiinţarea acelei asociaţii de dezvoltare intercomunitară. În urma acestei hotărâri, trebuie ca sectoarele Municipiului Bucureşti să dea hotărârile lor şi apoi să ne ducem la judecătorie să înființăm asociaţia astfel încât fiecare dintre noi să putem accesa bani europeni. Acestea sunt atribuţiile mele pe deşeuri”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut miercuri Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

„Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi a unei note privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1. Conform analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens”, a transmis, miercuri, Primăria Sector 1.

Scandalul alegerilor de la Sectorul 1. Documentul care zdruncină mandatul lui Clotilde Armand

Potrivit sursei citate, începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1.
”Potrivit raportului de gestiune a deşeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deşeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi. În consecinţă, putem stima că astăzi, 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ  2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple”, a mai transmis Primăria Sector 1.

Scandalul gunoiului revine. Romprest reduce serviciile de salubrizare în Sectorul 1 în plină caniculă

Criza gunoaielor şi la Sectorul 2

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, afirma, joi seară, că a negociat luni de zile ”la sânge” pentru obţinerea unui tarif corect pentru colectarea gunoiului, dar, în final, PNL şi PSD au votat împotrivă. ”Niciodată nu m-aş fi aşteptat că PNL va vota cot la cot cu PSD pe o temă atât de importantă”, afirmă primarul, precizând că a făcut greşeala de a se încrede în ”partenerii” din coaliţie.

Așa arată un parc din București, pe lacul Tei, în sectorul 2.Munți de gunoaie, buruieni și ciulini la vreo 2 metri…

Posted by George Colgiu on Friday, July 23, 2021

”Luni de zile am negociat la sânge cu Supercom pentru a obţine nişte tarife corecte pentru colectarea gunoiului. Faţă de ce înaintaseră în primă fază, cele de acum sunt cu 35% mai mici. Tariful supus la vot e chiar sub cel de la Sectorul 4, singurul sector care mai are un sistem similar bazat pe “plăteşte cât arunci”, raportat la volum.  Luni de zile am luptat cu cei de la Supercom pentru acest tarif. Iar când să trecem finişul, partenerii ne-au pus piedică. PNL şi PSD au votat împotriva unui tarif care ar fi deblocat toată situaţia generată de neinspirata taxă de habitat”, a scris, joi seară, pe Facebook, Radu Mihaiu. Primarul precizează că situaţia a fost analizată ”pe toate părţile”.

”Am luat punct cu punct fundamentarea tarifului şi am tras de fiecare leu în beneficiul cetăţenilor. Am discutat cu fiecare parte interesantă şi m-am asigurat că totul e clar. Am comis o singură greşeală. Am avut încredere în “partenerii” din coaliţie. Niciodată nu m-aş fi aşteptat că PNL va vota cot la cot cu PSD pe o temă atât de importantă”, a mai scris prmarul.

Invazie de şobolani şi în Sectorul 6