CRIZA IMIGRANŢILOR. Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Așa-numita 'rută a Balcanilor', folosită de migranții din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei, a fost închisă după ce statele aflate pe acest traseu au decis să primească migranții doar în baza regulilor Schengen pentru frontiera externă a UE.

RomaniaTV.net
09 mart. 2016, 18:41
CRIZA IMIGRANŢILOR. Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Doar persoanele cu vize şi paşapoarte valabile vor putea intra în statele aflate pe „ruta Balcanilor”, traseul pe care imigranţii încearcă să ajungă în ţările occidentale, în căutarea unei vieţi mai bune. Totodată, Ungaria și Bulgaria au ridicat nivelul de alertă pentru a face față unor posibile încercări ale migranților de a folosi rute alternative.

Slovenia a fost prima ţară care a anunţat că va limita numărul migranţilor primiţi la graniţă, exemplul fiind urmat imediat de Croaţia, Serbia şi Macedonia. Hotărârea Sloveniei a fost una convenită luni la summitul european, potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk. „Fluxul de imigranți de-a lungul rutei Balcanilor occidentali s-a terminat. Nu au fost decizii unilaterale, ci o decizie comună a Uniunii Europene”, a arătat Tusk într-o postare pe Twitter.

Acum statele de pe ruta balcanică trebuie să gestioneze problema migranților rămași pe teritoriile lor. Potrivit agenției Tanjug, reprezentantul UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați) în Serbia estimează că în această țară sunt în prezent între 1.500 și 2.000 de refugiați. Opțiunile acestora sunt să ceară azil în Serbia, să se întoarcă în țările lor sau să ceară includerea în programul reîntregirii familiilor separate.

Conform altor anunțuri oficiale la care face referire agenția Reuters, autoritățile din Croația încearcă să returneze Greciei un grup de circa 400 de migranți, alți circa 1.000 sunt blocați într-o tabără din Macedonia și încă aproximativ 400 se află într-un ‘no man’s land’ la frontiera dintre Serbia și Macedonia.

O situație mult mai dificilă se înregistrează în prima țară de pe ruta balcanică, respectiv Grecia, unde sunt blocați circa 36.000 de migranți. Posibilitatea ca aceștia să caute rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei a pus în alertă autoritățile din Bulgaria și Ungaria.

Ministrul bulgar de interne, Rumiana Bacivarova, a declarat că guvernul de la Sofia va lua ‘toate măsurile necesare’ pentru a evita ca o nouă rută a migranților să traverseze teritoriul bulgar. Armata și poliția bulgară au efectuat la sfârșitul săptămânii trecute manevre la frontiera cu Grecia pentru a pregăti măsurile de protecție, fiind luată în calcul inclusiv opțiunea închiderii graniței.

La rândul ei, Ungaria a declarat ‘situație de criză’ în întreaga țară și a decis consolidarea dispozitivului de protecție la granițele sudice. ‘Nu știm cum vor reacționa imigranții’ aflați încă în țările balcanice care și-au închis granițele, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, menționând totodată că Ungaria face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în termen de zece zile dacă va fi necesar.

Odată ce ruta balcanică a fost închisă, UE trebuie să finalizeze până la Consiliul European de săptămâna viitoare înțelegerea cu Turcia în baza căreia aceasta ar accepta readmisia migranților care pleacă de pe teritoriul ei înspre Europa. În schimb, UE ar urma să preia direct din Turcia un număr de refugiați sirieni egal cu cel al migranților readmiși.