Criză în Ucraina: Apa caldă, sistată la Kiev până în luna octombrie

Toţi locuitorii capitalei ucrainene Kiev sunt privaţi începând de luni de apă caldă, o situaţie care va dura cel puţin până în luna octombrie din cauza crizei economice şi a întreruperii livrărilor de gaze ruseşti, informează AFP, potrivit Agerpres.

04 aug. 2014, 11:31
Criză în Ucraina: Apa caldă, sistată la Kiev până în luna octombrie

‘Toate centralele termice sunt tăiate de la aprovizionarea cu gaze din data de 4 august’, a indicat societatea privată Kievenergo, controlată de cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, Rinat Ahmetov, care deţine monopolul încălzirii capitalei ucrainene, un oraş cu aproximativ 3 milioane de locuitori.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, indicase anterior că întreruperea apei calde, care intervine în fiecare vară pentru două sau trei săptămâni, va dura anul acesta până în luna octombrie.

Această măsură se explică prin tăierea la mijlocul lunii iunie a gazelor ruseşti pentru Ucraina, ţară care refuză creşterea preţului la gaze cerut de Moscova, după înlăturarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici la sfârşitul lunii februarie şi venirea la putere a unui guvern prooccidental la Kiev.

‘Suntem obligaţi să renunţăm la apa caldă pentru a acumula gaze în depozite pentru perioada de iarnă. Sper că locuitorii Kievului vor înţelege’, a declarat Kliciko, fost campion mondial la box, unul din liderii EuroMaidan, mişcarea de contestare proeuropeană soldată cu o baie de sânge la Kiev şi care a condus la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici de către parlament.

Kievul va fi privat de apă caldă până la venirea ‘sezonului de încălzire’, care începe la 15 octombrie, a lăsat să se înţeleagă un alt responsabil municipal, Dmitro Noviţki.

‘Dacă nu vom începe să economisim acum gaze, vom avea mari probleme la iarnă’, a subliniat acest oficial însărcinat cu serviciile municipale.