Criză în universităţi. S-a înjumătăţit numărul studenţilor

Început de an universitar cu facultăți goale! Numărul studenților a scăzut dramatic în acest an. Doar 500.000 sunt înscriși acum în facultățile din România, la jumătate față de 2007. Criza este cauzată de rezultatele proaste de la bacalaureat, dar şi de taxele mari. Studenţii români ar putea însă în curând să acceseze credite pentru a-şi putea plăti studiile.

01 oct. 2014, 16:24
Criză în universităţi. S-a înjumătăţit numărul studenţilor

Aproape 40% dintre studenţii care se înscriu în anul I ajung să abandoneze studiile tocmai din cauza problemelor financiare. Tinerii ar putea însă în curând să acceseze credite pentru a plăti studiile aşa cum se întâmplă şi în străinătate.

„Suntem in ultima faza de negocieri cu banca mondiala a unui proiect mai larg care va avea o componenta problema creditelor pentru studenti „, a declarat Remus Pricopie, potrivit România TV.

Daniela studiază la Universitatea de ştiinţe agronomice din bucureşti. De trei ani simte însă pe propria piele cât de grea este viaţa de student. „Ne-am chinuit ca taxele sa le platim prima data indiferent daca acasa ramaneam cu datorii sau cu lipsuri, dar am zis ca daca am inceput sa nu reunut ca sunt niste ani pierduti”, spune fata.

Citeşte şi: Pricopie către studenţi: Universităţile nu produc şomeri, sunt convins că veţi avea locuri de muncă

Rezultatele proaste de la Bacalaureat sunt o altă cauză a crizei de studenţi. Astfel că dacă în 2007 aveam peste un milion de studenţi în facultăţile din România, astăzi doar puţin peste 500.000 au început cursurile.

Din cauza scăderii numărului de studenţi multe specializări au fost închise, iar pentru a-şi acoperi cheltuielile universităţile au fost nevoite să crească taxele.