Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari

O nouă criză afectează aconomia, și anume cea a însoțitorilor de bord. Deși beneficiile sunt multe și atrăgătoare, tinerii nu se înghesuie să se angajeze în industria aviatică. Printre avantaje se numără salariile de început de până la 1.200 de euro, chiar și fără diplomă de BAC.

10 sept. 2023, 09:34
Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari
Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari

Criza însoțitorilor de bord devine din ce în ce mai pregnantă în industria aviatică. Companiile aeriene angajează pe bandă rulantă însoțitori de bord, astfel că cererea a devenit mai mare decât oferta. Unele companii aeriene chiar se confruntă cu  deficit de personal, deși criteriile angajare nu sunt atât de exigente, însă beneficiile sunt de luat în seamă.

Citește și: Ce poți cere în avion și să primești gratuit. Lucrurile pe care însoțitorii de zbor nu ți le spun

Cât câștigă un însoțitor de bord și de ce nu se angajează tinerii

Un însoțitor de bord începător câștigă, lunar, cel puțin 1.200 de euro, iar unele companii acceptă și însoțitori de bord care nu au BAC-ul luat. Odată cu eliminarea restricțiilor în contextul pandemiei de coronavirus, aeroporturile din întreaga lume s-au reumplut de oameni, astfel că și cererea de însoțitori de bord a crescut simțitor, devenint una dintre cele mai avantajoase profesii.

Ca să devii însoțitor de bord trebuie doar să urmezi un curs de specialitate, la care te poți înscrie dacă îndeplinești niște condiții de bază: să ai cel puțin 18 ani, o înălțime de minim 1,57 metri (fete), respectiv 1,65 metri (băieți) și să vorbești limba engleză la un nivel mediu. Există și cimpanii de zbor care acceptă angajați fără BAC, dar absolvenți de 12 clase.

Condițiile pentru un însoțitor de bord s-au relaxat și ele, mai ales în ceea ce privește politica tatuajelor, potrivit gandul.ro. În trecut, candidații care aveau tatuaje nu aveau nicio șansă să fie aleși drept însoțitori de bord, acum însă există companii care trec peste acest aspect.

„Tatuajele nu sunt acceptate dacă sunt pe față, pe gât, pe ceafă, pe urechi sau pe fața palmelor. Există însă și unele companii care le acceptă, dacă sunt acoperite cu fond de ten sau cu uniforma”, a explicat Mihaela Spînu, instructor și examinator pentru însoțitorii de bord.

Potrivit acesteia, un însoțitor de bord debutant câștigă cel puțin 1.200 de euro pe lună, dar odată cu experiența acumulată poate ajunge la un salariu de aproximativ 4.500 de euro. Cel mai bine se câștigă însă în aviația privată, unde se pot primi până la 10.000 de euro lunar. Cu toate aceste avantaje, candidații nu se înghesuie la înscrieri.

Un curs de însoțitor de bord durează trei săptămâni și costă 1.350 de euro. Aici se învață regulile de bază ale profesiei, iar la final se dă un examen. Însoțitorii de zbor, în ciuda credinței unora, nu sunt doar persoanele care servesc mâncarea și băuturile pasagerilor. Aceștia pot îndeplini și rol de medic, moașă, bonă sau polițist, în funcție de evenimentele ce au loc în timpul zborului.

„În aviație, există disciplină. Noi facem vizita medicală obligatoriu în fiecare an, plus test antidoping. Avem și copii care sunt aduși de părinți mai cu forța la curs, tocmai pentru această disciplină. Dacă fac profesia asta, nu au timp de prostii. Dacă ți se face dosar penal, îți pierzi jobul”, a mai explicat Mihaela Spînu.

Citește și: De ce nu e bine să bei cafea în avion. Sfaturi de culise din călătorii spuse de o însoţitoare de bord VIDEO