Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari

O nouă criză afectează aconomia, și anume cea a însoțitorilor de bord. Deși beneficiile sunt multe și atrăgătoare, tinerii nu se înghesuie să se angajeze în industria aviatică. Printre avantaje se numără salariile de început de până la 1.200 de euro, chiar și fără diplomă de BAC.
Alina Costache
10 sept. 2023, 09:34
Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari
Criza însoțitorilor de bord. De ce nu se mai angajează nimeni în industria aviatică, deși beneficiile sunt mari

Criza însoțitorilor de bord devine din ce în ce mai pregnantă în industria aviatică. Companiile aeriene angajează pe bandă rulantă însoțitori de bord, astfel că cererea a devenit mai mare decât oferta. Unele companii aeriene chiar se confruntă cu  deficit de personal, deși criteriile angajare nu sunt atât de exigente, însă beneficiile sunt de luat în seamă.

Citește și: Ce poți cere în avion și să primești gratuit. Lucrurile pe care însoțitorii de zbor nu ți le spun

Cât câștigă un însoțitor de bord și de ce nu se angajează tinerii

Un însoțitor de bord începător câștigă, lunar, cel puțin 1.200 de euro, iar unele companii acceptă și însoțitori de bord care nu au BAC-ul luat. Odată cu eliminarea restricțiilor în contextul pandemiei de coronavirus, aeroporturile din întreaga lume s-au reumplut de oameni, astfel că și cererea de însoțitori de bord a crescut simțitor, devenint una dintre cele mai avantajoase profesii.

Ca să devii însoțitor de bord trebuie doar să urmezi un curs de specialitate, la care te poți înscrie dacă îndeplinești niște condiții de bază: să ai cel puțin 18 ani, o înălțime de minim 1,57 metri (fete), respectiv 1,65 metri (băieți) și să vorbești limba engleză la un nivel mediu. Există și cimpanii de zbor care acceptă angajați fără BAC, dar absolvenți de 12 clase.

Condițiile pentru un însoțitor de bord s-au relaxat și ele, mai ales în ceea ce privește politica tatuajelor, potrivit gandul.ro. În trecut, candidații care aveau tatuaje nu aveau nicio șansă să fie aleși drept însoțitori de bord, acum însă există companii care trec peste acest aspect.

„Tatuajele nu sunt acceptate dacă sunt pe față, pe gât, pe ceafă, pe urechi sau pe fața palmelor. Există însă și unele companii care le acceptă, dacă sunt acoperite cu fond de ten sau cu uniforma”, a explicat Mihaela Spînu, instructor și examinator pentru însoțitorii de bord.

Potrivit acesteia, un însoțitor de bord debutant câștigă cel puțin 1.200 de euro pe lună, dar odată cu experiența acumulată poate ajunge la un salariu de aproximativ 4.500 de euro. Cel mai bine se câștigă însă în aviația privată, unde se pot primi până la 10.000 de euro lunar. Cu toate aceste avantaje, candidații nu se înghesuie la înscrieri.

Un curs de însoțitor de bord durează trei săptămâni și costă 1.350 de euro. Aici se învață regulile de bază ale profesiei, iar la final se dă un examen. Însoțitorii de zbor, în ciuda credinței unora, nu sunt doar persoanele care servesc mâncarea și băuturile pasagerilor. Aceștia pot îndeplini și rol de medic, moașă, bonă sau polițist, în funcție de evenimentele ce au loc în timpul zborului.

„În aviație, există disciplină. Noi facem vizita medicală obligatoriu în fiecare an, plus test antidoping. Avem și copii care sunt aduși de părinți mai cu forța la curs, tocmai pentru această disciplină. Dacă fac profesia asta, nu au timp de prostii. Dacă ți se face dosar penal, îți pierzi jobul”, a mai explicat Mihaela Spînu.

Citește și: De ce nu e bine să bei cafea în avion. Sfaturi de culise din călătorii spuse de o însoţitoare de bord VIDEO

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De ce te mușcă ușor câinele tău de mână. Puțini proprietari știu
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
O nouă aplicație de mesagerie, de la unul dintre fondatorii Twitter. Cum va funcționa
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Cod de restricție pe spatele permisului auto. Ce diferență impune UE pentru șoferi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți