Criză la graniţele României. Slovacia şi Ungaria, măsuri dure împotriva emigranţilor

Partidul radical naționalist Jobbik i-a cerut sâmbătă premierului conservator Viktor Orban să organizeze o reuniune de criză cu toți liderii partidelor parlamentare și cu liderii grupurilor politice din legislativul de la Budapesta în legătură cu problemele legate de imigrație.

RomaniaTV.net
29 aug. 2015, 17:53
Criză la graniţele României. Slovacia şi Ungaria, măsuri dure împotriva emigranţilor

Purtătorul de cuvânt al partidului, Adam Mirkoczki, a declarat că Jobbik dorește ca fiecare partid să trimită propuneri „într-o atmosferă ceva mai informală” și să se ajungă la un minim consens național în această privință. Jobbik ar vrea ca reuniunea de criză să aibă loc miercuri, înaintea unei sesiuni extraordinare a parlamentului de la Budapesta, care urmează să se desfășoare joi și vineri. Reuniunea de criză i-ar oferi o șansă lui Orban și partidului său Fidesz de a demonstra că doresc într-adevăr să asculte și alte opinii pe tema imigranților, a adăugat Mirkoczki.

Partidul lui Viktor Orban acuză UE că duce o politic „iresponsabilă” care încurajează refugiaţii să vină în UE

Pe de altă parte, liderul Partidului Socialist (de opoziție), Jozsef Tobias, a declarat sâmbătă că cele mai serioase provocări cu care se confruntă Ungaria sunt imigrația și imigrația de tranzit. Prezent la o reuniune a partidului la Mor (vestul Ungariei), Tobias a acuzat guvernul că nu a reușit să ia măsuri reale pentru a spori siguranța cetățenilor maghiari în ultimele opt luni și că „a cules ce a semănat: divizare și ură”.

Guvernul ar fi trebuit să acționeze într-o manieră responsabilă și să asigure resursele necesare pentru întărirea poliției de frontieră, a spus Tobias, care crede că Ungaria ar trebui să găsească o soluție comună cu Europa în privința imigrației.

Potrivit Agerpres, în replică, reprezentanți ai Fidesz (conservator, aflat la guvernare — n.r.) au scris într-un comunicat de presă că, dacă ar fi după socialiști, frontierele Ungariei ar trebui să rămână fără apărare și toată lumea ar trebui să aibă dreptul să intre în țară și în Uniunea Europeană. „Piețele și străzile noastre ar fi pline de imigranți ilegali. Liderii Partidului Socialist adoptă aceeași poziție iresponsabilă pe care o adoptă și Uniunea Europeană, a cărei politică privind imigrația a dat greș în mod evident”, se menționează în declarația Fidesz.

Premierul slovac: Dacă sunt repuse pe tapet cotele de repartizare a imigranților, le vom respinge din nou

Dacă noțiunea introducerii de cote de repartizare a imigranților în Uniunea Europeană este readusă în discuție, atunci Slovacia o va respinge din nou, a declarat sâmbătă premierul slovac Robert Fico, informează agenția TASR.

Fico a anunțat că a convocat pentru luni o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al țării, pentru a discuta despre această criză „uriașă” a imigrației.

Într-un discurs rostit la Banska Bystrica (centrul Slovaciei) în fața a peste 2.500 de oameni, printre care și diplomați străini, Fico a apreciat că „politica europeană de imigrație a eșuat cu totul”. Europa se confruntă cu un aflux necontrolat de azilanți din diverse părți ale lumii, situație care se termină adesea cu tragedii umane, a spus Fico.

„Haideți să nu ne prefacem că nu vedem frica oamenilor — nu doar în Slovacia, ci și în întreaga Europă. Haideți să nu ne prefacem că nu vedem cauzele acestui fenomen și să nu ne mai prefacem că suntem capabili să rezolvăm problema primindu-i pe toți (imigranții) cu brațele deschise — indiferent că e vorba de imigranți economici sau oameni care chiar sunt puși în situația de a-și salva viețile, sănătatea și familiile”, a insistat Fico.

„Cum este posibil ca, atunci când Grecia are nevoie de bani, în 24 de ore să se convoace un summit (al UE), dar când oamenii mor nu suntem în stare să organizăm unul cu participarea țărilor africane, să le spunem că problema ar trebui rezolvată în primul rând acolo? Repet ceea ce am spus la summiturile europene — este nevoie să tratăm problema acolo unde a apărut, nu să ne concentrăm pe efectele sale”, a adăugat el.

Premierul slovac a declarat că țara sa este pregătită să ofere asistență în crearea de zone de siguranță care să facă posibilă identificarea solicitanților de azil, traficanților, contrabandiștilor și a celor care chiar au nevoie de ajutor. Fico este de părere că fiecare țară ar trebui să aibă dreptul să-i aleagă pe cei de care urmează să aibă grijă. „Haideți să fim sinceri, nici măcar nu suntem în stare să ne integrăm propriii cetățeni de etnie romă — și sunt sute de mii—, cum să fim capabili să integrăm oameni care au un stil de viață și o religie total diferite?”, a mai spus Fico.