Criza nu e de ajuns: Atacurile rasiste cărora le-a căzut victimă şi un român iau amploare în Grecia

Violenţele rasiste iau amploare în Grecia. Peste 500 de oameni au fost victime ale unor astfel de atacuri în ultimele şase luni.

RomaniaTV.net
15 aug. 2012, 06:27
Criza nu e de ajuns: Atacurile rasiste cărora le-a căzut victimă şi un român iau amploare în Grecia

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului trag un semnal de alarmă în legătură cu acest fenomen îngrijorător.

Potrivit experţilor, xenofobia câştigă teren în rândul populaţiei elene. Sentimentul este accentuat pe de o parte de criza economică, pe de alta de retorica dură a formaţiunilor de extremă-dreapta. Un al treilea factor important îl reprezintă operaţiunile recente ale poliţiei împotriva imigranţilor ilegali.

„În ultimele şase luni, din declaraţiile pe care le avem, sunt circa 500, peste 500 de oameni ne-au spus că au fost atacaţi de fascişti”, a declarat Javied Aslam, liderul comunităţii pakistaneze din Grecia.

Numai în ultima lună, 20 de imigranţi ar fi fost înjunghiaţi de extremişti. De altfel, printre victimele agresiunilor s-a numărat şi un român. Iar activiştii pentru drepturile omului avertizează că, dacă nu au răni grave, mulţi imigranţi se tem să meargă la spital sau la poliţie.

„Dacă nu arestează oameni care umblă cu cuţite, cu bâte, cu astfel de lucruri, care ucid oameni, atunci, pentru noi, este ca şi cum i-ar susţine, ca şi cum le-ar spune că au dreptul să facă orice vor”, a mai spus Aslam.

Grecia este o poartă importantă pentru imigranţii din Africa sau Asia care vor să intre în Uniunea Europeană. Un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică la Atena. Se pare că autorii sunt cinci motociclişti care „vânează” străini, a anunţat poliţia. Acelaşi grup a încercat anterior să agreseze, în aceeaşi zonă, un român şi un marocan.